Terve kala - Tautien ennaltaehkäisy, tunnistus ja hoito - Viljamaa-Dirks, Satu; Rahkonen, Riitta; Vennerström, Pia; Rintamäki, Päivi; Kannel, Risto; Airaksinen, Susanna; Eriksson-Kallio, Anna Maria; Korkea-aho, Tiina; Rask, Marjukka; Turkka, Juha-Pekka; Vielma, Jouni (Luonnonvarakeskus, 2025)
”Terve kala – tautien ennaltaehkäisy, tunnistus ja hoito” julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2000. Se oli painettu kirja, joka kului paljon kaloja hoitavien ammattilaisten käsissä. Vuonna 2012 oppaasta tehtiin uudistettu painos, jossa ajantasaistettiin tietoja mm. tautien hoidoista ja rokotteista. Opas julkaistiin tuolloin ainoastaan sähköisessä muodossa. Nyt käsillä olevaan kolmanteen, niin ikään sähköiseen versioon on huomioitu muutoksia mm. kalankasvatusta koskevassa lainsäädännössä, kemikaalien viranomaissäätelyssä, päivitetty uusinta tietoa kalojen hyvinvoinnista, kalojen taudeista ja niiden hoidosta sekä lisätty soveltuviin kohtiin tietoa kiertovesikasvatuksesta. Kohderyhmänä on säilynyt kalojen kanssa päivittäin työtä tekevät kasvattajat, kalanviljelylaitoksia valvovat viranomaiset sekä monet muut kala-alan toimijat. Opas on edelleen ainoa suomenkielinen kokoomateos kalataudeista, niiden ennaltaehkäisystä, tunnistuksesta ja hoidosta. Koska alkuperäinen opas oli suurelta osin käyttökelpoinen sellaisenaan, kysyimme tekijöiden Riitta Rahkonen, Pia Vennerström, Päivi Rintamäki ja Risto Kannel luvan uudistettuun painokseen niin, että lisäsimme tekijöiden joukkoon uutta kirjoittaneet. Oppaan edellisiä painoksia on kommentoinut joukko asiantuntijoita, ja heidän tietotaitonsa näkyy edelleen kirjan sivuilla. Tätä kolmatta versiota on tehnyt alla mainittu työryhmä, toimittajana Satu Viljamaa-Dirks. Tekstiä ovat lisäksi kommentoineet Hanna Kuukka-Anttila, Kirsti Pelkola, Jussa-Pekka Virtanen, Tuija Kantala, Jenni Westerback, Saija Kalenius, Henriette Helin-Soilevaara, Kristine Sundberg, Terhi Jääskeläinen, Miia Kontturi, Sari Penttinen, Heidi Kunttu, Harri Orenius, Yrjö Lankinen ja Hannu Mattila sekä lukuisa joukko muita asiantuntijoita. Heille kaikille lämpimät kiitokset. Uudistetun painoksen teko on rahoitettu Suomen EMKVR-ohjelmasta.