Nauris (Brassica rapa) - Ahokas, Hannu (MTT, 2006)
Nauris on ollut tärkeä viljelykasvi esihistorialliselta ajalta lähtien itämerensuomalaisten elintarvikkeena ja eläinrehuna. Usean kuukauden ajan vuodesta sen voidaan päätellä olleen pääasiallisen C-vitamiinin lähteen tämän väestön ruokataloudessa aina 1900-luvun alkupuolelle asti. Vuosisatoja vanhat lääkintätiedot antavat aiheen olettaa, että naurista, lanttua ja kaalia käytettiin eri tavoilla lääkekasveina myös kansanlääkinnässä. Nauris on diploidinen, 2n = 20.
Keywords: Ka; Brassica rapa; Napus; Nauris (Brassica rapa); kaskinauris; peltonauris; perinneruoka; terveysvaikutus; uhanalainen