METSO-tilannekatsaus 2021 : Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2008–2025 - Koskela, Terhi; Anttila, Susanna; Aapala, Kaisu; Muttilainen, Hanna (Luonnonvarakeskus (Luke), 2022)
METSO-tilannekatsaus 2021 esittelee Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman (METSO) 2008–2025 tuloksia ja etenemistä vuoden 2021 aikana sekä kuvaa lyhyesti vuoden 2022 toimintaa ja suunnitelmia. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset) toteuttivat METSO-ohjelmaa vuonna 2021 yhteensä 5 095 hehtaarin alalla. Tästä yksityisiä luonnonsuojelualueita oli 3 222 hehtaaria, luonnonsuojelulakiin perustuvia määräaikaisia rauhoitusalueita 299 hehtaaria ja valtiolle luonnonsuojeluun hankittuja alueita 1 574 hehtaaria. Suojelualueverkostoa on laajennettu METSO-ohjelmassa vuosina 2008–2021 yhteensä 84 147 hehtaarin alalla, mikä on 88 prosenttia suojelualueverkoston kehittämiselle METSO-ohjelmassa asetetusta kokonaistavoitteesta (96 000 ha). Suojelualueverkoston kehittämiseen lasketaan mukaan ELY-keskusten tekemä METSO-ohjelman toteutus vuosina 2008–2021 (71 147 ha) sekä Metsähallituksen vuonna 2014 toteuttama 13 000 hehtaarin valtion maiden METSO-suojelu. Suomen metsäkeskus solmi Kestävän metsätalouden määräaikaisen rahoituslain (Kemera) mukaisia metsätalouden ympäristötukisopimuksia vuonna 2021 yhteensä 4 419 hehtaarille. Ympäristötukisopimuksia on tehty vuosina 2008–2021 yhteensä 50 922 hehtaarille ja luonnonhoitohankkeita toteutettu METSO-elinympäristöissä yhteensä 5 108 hehtaarilla, josta 125 hehtaaria vuonna 2021. Ympäristötukisopimuksilla ja luonnonhoitohankkeiden toteutuksella on saavutettu kaikkiaan 68 prosenttia (56 030 ha) niille asetetusta kokonaistavoitteesta METSO-ohjelmassa (82 000 ha). Vuonna 2021 Metsähallituksen Luontopalvelut ennallisti ja toteutti luonnonhoitoa valtion suojelualueilla METSO-ohjelman toiminta-alueella yhteensä 8 857 hehtaarilla. Yksityisillä suojelualueilla kertaluontoisia kunnostustoimia tehtiin 640 hehtaarilla. METSO-kaudella 2008–2021 Metsähallituksen Luontopalvelut on toteuttanut ennallistamis- ja luonnonhoitotoimia valtion suojelualueilla yhteensä 32 935 hehtaarilla ja yksityisillä suojelualueilla yhteensä 3 292 hehtaarilla. Metsähallitus Metsätalous Oy teki valtion monikäyttömetsissä METSO-ohjelman toiminta-alueella vuonna 2021 luonnonhoidon toimenpiteitä yhteensä 4 520 hehtaarilla, minkä lisäksi poltettiin viisi säästöpuuryhmää. Koko maassa toimenpidehehtaareita kertyi 14 441, ja säästöpuuryhmiä poltettiin 11 kappaletta. Vuonna 2021 oli käynnissä kaksi METSO-ohjelman yhteistoimintaverkostoa ja kuusi valtakunnallista luonnonhoidon kehittämishanketta, joista neljä aloitti toimintansa alkuvuodesta 2021. Zonation-ohjelmiston hyödyntäminen metsien monimuotoisuutta kuvaavien aineistojen tuottamisessa jatkui MetZo III -hankkeessa. Luonnonvarakeskuksessa METSO-tutkimushankkeiden toiminta jatkui. Vuonna 2022 METSO-ohjelman toteuttamista jatketaan ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön asettamien tavoitteiden ja kohdentamisperiaatteiden mukaisesti. ELY-keskusten tekemä METSO-ohjelman toteutus painottuu edelleen eteläiseen Suomeen. Ympäristötuen ja luonnonhoidon toteutuksen pinta-alatavoitteiden saavuttaminen edellyttäisi Suomen metsäkeskuksen vuosittaisen METSO-rahoituksen selkeää nostamista toimintaohjelman jäljellä olevalle kaudelle vuoteen 2025 saakka.
Keywords: monimuotoisuus; luonnonsuojelu; metsät; metsänomistajat; toimintaohjelmat