Supply chain integrated LCA approach to assess environmental impacts of food production in Finland - Usva, Kirsi; Saarinen, Merja; Katajajuuri, Juha-Matti; Kurppa, Sirpa (MTT Agrifood Research Finland, 2009)
MTT:llä aloitettiin 1990-luvun lopulla tutkimuskokonaisuus, jonka tarkoituksena oli tuottaa kattavasti tietoa suomalaisen ruuantuotannon ympäristövaikutuksista. Tavoitteena oli arvioida elintarvikkeiden ympäristövaikutuksia (vähintään ilmastonmuutos-, happamoitumis- ja rehevöitymisvaikutukset) sekä paikallistaa kriittiset pisteet tuotantoketjussa. Toimintoverkkointegroitunut elinkaariarviointi toteutettiin rehuohralle, emmental-juustolle, kaurahiutaleille, perunajauhoille, juustokermaperunoille, oluelle, hunajamarinoiduille broilerfilesuikaleille ja kasvihuonekurkulle. Tutkimuskokonaisuudessa kehitettyjä menetelmiä tutkittiin suhteessa kansainvälisiin ISO14040 ja 14044 standardeihin. Menetelmät kehittyivät erityisesti viljelyaineistojen ja kirjallisuustiedon laadun, vaikutusarvioinnin ja peltoviljelyn vesistöhuuhtoumalaskennan suhteen. Tehtyjen elinkaariarviontien perusteella yleisenä johtopäätöksenä ketjun eri vaiheiden merkityksestä elintarvikkeiden ympäristövaikutuksiin todettiin, että alkutuotanto oli suurimpia ympäristövaikutuksia aiheuttava tuotantovaihe, etenkin vesistöjen rehevöitymisvaikutuksen osalta. Tutkimuskokonaisuudessa toteutettu ruuan elinkaariarvioinnin menetelmäkehitys on luonut vahvan pohjan elintarvikkeiden ympäristövaikutusarvioinnin kehittämiselle myös tulevaisuudessa. Tulevaisuudessa lisääntyvä tuotekohtaisen ympäristövaikutustiedon tuottaminen asiakkaille ja kuluttajille luo tarvetta uudelle tutkimukselle.

A process was started in the late 1990s to produce comprehensive environmental data on particular aspects of Finnish food production with the aim of analyzing the environmental impacts (at least climate change, acidification and eutrophication and some other impacts) of products and locating hot spots in production chains. A supply chain integrated life cycle assessment was carried out on fodder barley, hard cheese, oat flakes, potato flour, cream cheese potato gratin, beer, honey-marinated/sliced broiler fillet and greenhouse cucumber. Methodological improvements in assessing environmental impacts of food products were evaluated in relation to ISO14040 and 14044 standards. Methods improved, especially regarding quality of cultivation data and previously reported data from the literature, impact assessment and calculations for assessment of leaching from agriculture. As a generic conclusion on the share of contributions of the various phases of production chains to environmental impact: agriculture was the most important phase, especially in terms of eutrophication potential. Work in food LCA methodology has provided a sound base for future development in assessing environmental impacts of food products. In the future providing more and more environmental information on products for customers and consumers is setting new challenges for research.
Keywords: Ys; life cycle assessment; LCA; food; supply chain integrated LCA; environmental impact