Effect of harvest time on storage loss and sprouting in onion - Suojala, Terhi (MTT Agrifood Research Finland, 2001)
Sadonkorjuuaika vaikuttaa sipulin varastokestävyyteen. Korjuuoptimi ei kuitenkaan ole välttämättä sama tavoiteltaessa korkeaa satoa tai hyvää säilyvyyttä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli määrittää suotuisin sadonkorjuuaika, kun päämääränä on sekä määrältään että varastolaadultaan hyvä sato. Neljänä vuonna tehdyissä varastointikokeissa käytettiin puutarhatuotannon tutkimusyksikössä ja eteläsuomalaisilla tiloilla viljeltyä satoa. Tulosten mukaan sadonkorjuuta voidaan lykätä 100 %:n tuleentumiseen asti, ja jopa pidempään, ilman varastohävikin merkittävää lisääntymistä. Sateisina vuosina myöhäinen korjuu kuitenkin saattaa heikentää laatua. Sipuleiden versomisalttius vaihteli huomattavasti vuosittain. Varhainen, ennen 50 %:n tuleentumisastetta ajoitettu sadonkorjuu ja viivästetty korjuu lisäsivät versomisriskiä. Tutkimuksen mukaan pitkäaikaiseen varastointiin tarkoitettu sipuli voidaan korjata 50 %:n ja 100 %:n tuleentumisasteen välillä, jopa pari viikkoa täyden tuleentumisen jälkeen varastolaadun heikkenemättä. Näin ollen on mahdollista saavuttaa yhtä aikaa korkea sato ja hyvä varastokestävyys.

Storability of onion is affected by timing of harvest. However, the optimal time for maximum yield and maximum storability do not necessarily coincide. This study aimed to determine the most suitable harvest time for obtaining a high bulb yield with high quality and storability. Storage experiments were conducted on onions produced in field experiments at a research field and on farms in four years. Results indicate that harvesting could be delayed to 100% maturity, or even longer, without a marked increase in storage loss. In rainy years, late harvest is likely to impair the quality. The incidence of sprouting in shelf life tests varied considerably between years. An early harvest before 50% maturity and a delayed harvest increased the risk of sprouting. It may be concluded that the harvesting of onions for long-term storage can be timed to take place between 50% maturity and even some weeks after complete maturity without a loss in storage quality. Therefore, it is possible to combine high yield and good storage quality.
Keywords: Pu; hillosipuli; uudistuskypsyys; varastointitappiot; säilyvyys; Allium cepa; maturity; postharvest losses; shelf life; storage