Avomaavihannestilojen varastointikustannukset ja tulo- ja kannattavuuskehitys - Karhula, Timo; Kankaanhuhta, Kalle; Simola, Ilkka (MTT, 2004)
Suomen EU-jäsenyyden myötä lisääntynyt avomaavihannesten tuonti alkoi kilpailla kotimaisen tuotannon kanssa samoilla markkinoilla. Samalla tuottajahinnat alenivat tuorevihanneksilla 25-30 % ja teollisuusvihanneksilla noin 25 %. Uudenlainen toimintaympäristö asetti suomalaisille vihannestuottajille paineita kehittää tuotantoansa, jotta uuteen markkinatilanteeseen pystyttäisiin sopeutumaan. Tuotteiden varastointi on yksi tärkeimmistä puutarhatuotteiden tuotantoprosessin vaiheista. Varastoinnista aiheutuu lisäkustannuksia ja varastoinnin aiheuttama hävikki pienentää tuotteista saatavia myyntituloja. Varastoinnista aiheutuneet kustannukset vaikuttavat osaltaan koko tilan rahavirtoihin ja siten tulo- ja kannattavuuskehitykseen. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää avomaavihannesten varastoinnista aiheutuneita kustannuksia ja avo-maavihannestilojen tulo- ja kannattavuuskehitystä. Avomaavihannesten varastointikustannuksissa korostuu varastoinnin vaatima suuri työmäärä, sillä kustannuksista noin puolet muodostuu yksinomaan työkustannuksesta. Rakennuksista, koneista ja laitteista muodostuvan käyttöomaisuuden merkitys näkyy kiinteiden kustannusten tasossa, sillä ne muodostavat noin 30 prosenttia varastointikustannuksesta. Muuttuvien kustannusten osuus jää noin 20 prosenttiin. Avomaan puutarhatuotantoa ei voida pitää tukiriippuvaisena vaan ennemminkin markkina-tuottoriippuvaisena, sillä puutarhatuotannon tuki- ja markkinatuottojen suhde on 13/87 %. Maatalouden osalta vastaavat prosenttiosuudet ovat 43/57 % tilakokonaisuuden sisällä. Avomaan puutarhatuotteita varastoiville tiloille etenkin Etelä-Suomen kansallinen tuki (varastointituki, 141-tuki) on tärkeä tukimuoto. Etelä-Suomen kansallinen tuki muodostaa keskimäärin 40 % puutarhatalouden kokonaistukien määrästä ja koko tilan tuista varastointituki muodostaa keskimäärin noin 20 %. Puutarhataloudella on toimialana avomaavihanneksia varastoineilla tiloilla vahva merkitys tuloksen ja kannattavuuden muodostajana. Puutarhatalouden merkitystä osoittavat taloudelliset tunnusluvut, sillä puutarhatalous nostaa pääsääntöisesti koko tilan tuloksen ja kannattavuuden positiiviseksi maatalouden kannattavuuden jäädessä usein heikoksi. Tämä selittyy sillä, että maataloutta harjoitetaan usein laajaperäisemmin puutarhatalouden rinnalla mm. viljelykierron mahdollistamiseksi.

The growing imports of vegetables grown in the open to Finland after the accession to the EU started to compete with the domestic production on the same market. The producer prices of fresh vegetables fell by 25-30% and those of vegetables sold to the processing industry by about 25%. The new operating environment caused pressures to the Finnish vegetable producers to develop their production in order to adapt to the new market situation. Storage is one of the most important stages in the production process of horticultural products. Storage causes additional costs and the loss during storage reduces the sales income obtained from the products. Storage costs influence the money flows of the whole farm and, through this, the development of incomes and profitability. The purpose of this study was to examine the storage costs of vegetables grown in the open and development of incomes and profitability on farms producing outdoor vegetables. One important cost item in the storage costs of vegetables grown in the open is due to the significant amount of labour needed. Labour cost represents over half of the storage costs. The role of fixed assets, consisting of buildings, machinery and implements, is reflected in the level of the fixed costs, which account for 30% of the storage costs. The share of variable costs is about 20%. Horticultural production in the open cannot be considered highly dependent on support, but it is rather dependent on the market return: in horticultural production the ratio between the support and market return is 13/87%, while in agriculture this ratio is 43/57% within a single farm entity. On farms storing horticultural products grown in the open especially the national aid for southern Finland (storage aid, aid under Article 141) is very important. On average, the national aid for southern Finland represents 40% of the total support for horticulture, while storage aid accounts for about 20% of the support for the whole farm. Horticulture as a production sector is very important in terms of the formation of income and profitability on farms which store vegetables grown in the open. The role of horticulture can be seen in the economic key figures, because in most cases the result and profitability of the whole farm is positive specifically due to horticulture, while the profitability of agriculture often remains weak. One reason for this is that agriculture is often practised together with more extensive horticulture, for example, for crop rotation purposes.
Keywords: Ma; avomaavihannes; varastointikustannus; kannattavuus; vegetable; storage cost; profitability