Onko nurmesta hilen sitojaksi ja millä keinoin? - Kykkänen, Sanna; Mustonen, Arja; Korhonen, Panu; Virkajärvi, Perttu (Faba osk, 2020)
Maatalousmaan hiilivarojen kasvattaminen on yksi maataloustutkimuksen kuumimmista teemoista maailmanlaajuisesti. Nurmien ja muiden monivuotisten kasvien viljelyllä on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia hiilensidontaan. Toiveena olisi, että niitä viljelemällä voitaisiin hillitä ilmastonmuutosta, pienentää tuotteiden hiilijalanjälkeä ja parantaa peltojen kasvukuntoa. Vaikka nurmi ei automaattisesti ole hiilinielu, on sillä paljon edullisia ominaisuuksia hiilitaseelle. Miten nurmia tulisi viljellä, jotta ne sitoisivat runsaasti hiiltä maahan? Tätä tutkitaan nyt Lukella Maaningalla.
Lehtiartikkeli (rinnakkaistallennusluvan asianumero: 1885/12 05 01 02/2020)
Keywords: nurmiviljely; nurmet; nurmikasvit; hiilen kierto; hiilensidonta; juuret