Suomen villisikakanta tammikuussa 2022 - Ruha, Leena; Kunnasranta, Mervi (Luonnonvarakeskus, 2022)
Suomessa oli tammikuun 2022 alussa keskimäärin (mediaani) 3 106 villisikaa. Kanta-arvion todennäköisyysväli (90 %) on 2 161–4 540 yksilöä. Arvion perusteella Suomen villisikakannan kasvutrendi on nyt pysynyt vakaana edellisvuoden kanta-arvioon verrattuna. Keskeinen tekijä villisikakannan kasvun hallinnassa on ollut metsästys. Villisikojen alueellinen levinneisyys Suomessa on pysynyt samana viime vuosina ja villisikoja on edelleen eniten itäisen Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen alueilla. Luke on kehittänyt tilastotieteellistä villisikakanta-arviointia vuodesta 2017 lähtien. Nykyinen malli on Bayes-päättelyyn perustuva state-space malli, joka arvioi kannan koon koko aikasarjan pituudelta, eli vuodesta 2016. Se kykenee hyödyntämään tehokkaasti useita eri tietolähteitä, joista keskeisimpiä ovat suomalaisten metsästäjien tuottama arvio alueensa villisikojen runsaudesta, tieto saalismääristä ja havainnoista, sekä kirjallisuuteen perustuva tieto villisian lisääntyvyydestä ja kuolleisuudesta.
Keywords: villisika; kannanarviointi