Älykkyyttä puunkorjuun suunnitteluun - Laserkeilaus- ja paikkatietoaineistojen hyödyntämismahdollisuudet turvemaaleimikon ennakkosuunnittelussa - Haavisto, Maarit; Kaakkurivaara, Tomi; Uusitalo, Jori (Finnish Forest Research Institute, 2011)
Kaukokartoitusaineiston hyödyntäminen metsäsuunnittelussa on lisääntynyt viime vuosina. Tarjollaoleva aineisto on parantunut niin paljon, että kaukokartoitusmateriaalin avulla tehtävää ennakkosuunnittelua on kannattanut lisätä myös käytännön metsätalouden piirissä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia, missä määrin tänä päivänä käytössä olevilla laserkeilaus- ja paikkatietoaineistoilla voidaanennustaa leimikon kantavuutta ja kuinka hyödyllistä luotava ennakkoinformaatio on puunkorjuoperaatioiden toteuttamisen kannalta.Tutkimuksessa saatiin vahva viittaus siihen, että yksittäisen maastokohdan suopinnan korkeudella ja puuston tilavuudella on vaikutusta tämän maastokohdan kantavuuteen. Puusto ja suopinnan korkeus eivät kuitenkaan pysty kokonaan selittämään eroja suon kantavuudessa, vaan on olemassa joukko muita tekijöitä, jotka vaikuttavat maaston kantavuudeen. Laserkeilauksen käyttökelpoisuutta korjuun suunnittelun apuvälineenä turvemaakohteissa voidaan pitää varsin lupaavana. Samanaikaisesti on kuitenkin jatkettava perustutkimusta, jossa selvitetään kaikkien mahdollisten eri tekijöiden vaikutusta suon kantavuuteen (kosteus, turpeen ominaisuudet, kenttäkerroksen kasvillisuus, jne).
Taitto: Anne Siika
Keywords: laserkeilaus; leimikon ennakkosuunnittelu; turvemaan kantavuusluokittelu