Kyntämättä viljely muuttaa typen kiertoa maassa - Esala, Martti; Palojärvi, Ansa; Kokkonen, Anni (Maaseudun Tulevaisuus, 2003)
Kyntämättä viljelyn seurauksena maan pinnassa on runsaasti orgaanista ainesta ja mikrobibiomassaa. Ne sitovat syksyllä kasveilta maahan käyttämättä jäänyttä lannoitetyppeä ja vähentävät näin huuhtoutumisriskiä. Maahan jätetyt oljet tehostavat tätä vaikutusta. Muokkauksen vähentäminen vähentää myös typen vapautumista maasta.
Keywords: Ys; Ka; kevennetty maanmuokkaus; suorakylvö; oljet; maan orgaaninen aines; mikrobit; ravinteiden huuhtoutuminen; typpi; hiili; maaperä; lannoitteet