Avomaan siemenviljelysten perustamis- ja hoito-ohjeet - Antola, Jukka; Leinonen, Kari; Niemi, Karoliina (Finnish Forest Research Institute, 2009)
Metsänjalostuksen saavutukset siirretään käytännön metsätalouteen siemenviljelyn avulla. Siemenviljelykset ovat metsäpuiden siementen tuotantoa varten perustettuja viljelyksiä, joiden perustamisen ja tehokkaan hoidon tavoitteena on varmistaa geneettisesti ja fysiologisesti korkealaatuisen siemenen jatkuva tuotanto.Pääosa nk. 1. polven fenotyyppisistä siemenviljelyksistä perustettiin vuosina 1967 1974. Niiden siementuotanto päättyy parissakymmenessä vuodessa. Jälkeläiskoetulosten perusteella muodostettavien uusien valiosiemenviljelysten (1,5-polven siemenviljelykset) perustamisohjelma (Metsäpuiden siemenhuoltotyöryhmän muistio, 2004) mahdollistaa metsänviljelysaineiston geneettisen laadun parantamisen ja sen saatavuuden maan eri osiin. 1,5-polven siemenviljelyksiä on perustettu vuodesta 1997 alkaen, ja niiden perustamista jatketaan 2020-luvun alkuun asti.Tässä esitettävät avomaan siemenviljelysten perustamis- ja hoito-ohjeet koskevat uusia männyn ja kuusen 1,5-polven vartesiemenviljelyksiä. Ohjeissa selostetaan siemenviljelysten perustamisketjuun kuuluvien suunnitelmien, rahoitukseen ja rekisteröintiin liittyvien hakemusten ja työvaiheiden toteutusajankohdat, siemenviljelysten suunnitteluun ja perustamiseen liittyvät työvaiheet sekä siemenviljelysten hoitotyöt ja niihin liittyvät suunnitelmat. Lisäksi ohjeissa määritellään perustaja-, suunnittelu- ja viranomaisorganisaatioiden vastuiden ja tehtävien jakautuminen. Lopuksi kuvataan siemenviljelysten viranomaistarkastus- ja hyväksymismenettely.
Keywords: hoito; ohjeet; perustaminen; siemenviljely; siemenviljelys