Laatua ja laadunhallintaa luonnontuotealalle - Kunnas, Susan; Liimatainen, Jaana; Mäki, Maarit; Pihlava, Juha-Matti; Hietaniemi, Veli (Luonnonvarakeskus, 2020)
Luonnontuotealan vuoden 2019 toimialaraportin mukaan (Honkanen 2019) luonnontuotealan kehityksen edellytyksenä raaka-aineen saatavuuden lisäksi on luonnontuotteiden laatu. Luon-nontuotealalla ei ole vielä kattavia laatunormistoja raaka-aineille ja niiden jalostukselle. Lisäksi etenkin keskeisten yhdisteiden analyysimenetelmiä ja standardeja on kehitettävä. 90 % luon-nontuotealan yrityksistä on mikroyrityksiä (alle 10 hlö), joista suurin osa toimii alkutuotannossa, hyvinvoinnin ja/tai matkailun parissa Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Korkeamman jalostusasteen tuotteita esimerkiksi juoma-, hyvinvointi-, hygienia-, lääketeollisuuden alalla valmistetaan etenkin Uudellamaalla. (Honkanen 2019) Luonnon raaka-aineiden, niin villien kuin viljeltyjen, kirjo on laaja marjoista, sienistä ja mahlasta yrtteihin ja erikoiskasveihin. Lisäksi lainsäädäntö ja suositukset ohjaavat toimintaa raaka-ainekohtaisesti käyttötarkoituksen mukaan. Näin ollen, laatutietouden ja kohdistetun tiedon ohjaaminen yrityksiin on erittäin tärkeää. Tämä opas on suunnattu kerääjille ja luonnontuotealan yrityksille, joissa luonnon raaka-aineita jalostetaan nyt tai tulevaisuudessa korkeamman jalostusarvon tuotteiksi elintarvike-, hyvinvointi- ja kosmetiikka-aloille. Oppaan sisällön on tarkoitus tuoda tietoa jo olemassa olevien omavalvontapohjien ja oppaiden rinnalle laadunhallintaan korkean raaka-aineen laadun ylläpitämiseksi sekä raaka-aineen jalostusarvon nostamiseksi. Laatua ja laadunhallintaa luonnontuotealalle -opas on tuotettu osana Lapissa toteutettua Laatu-sormenjälki arktiselle luonnonraaka-aineelle (Arctic FingerPrint) – EAKR -hanketta. Rahoitus hankkeelle on saatu Euroopan aluekehitysrahoituksesta (EAKR) Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020.
Keywords: luonnontuoteala; laatu; laadunhallinta; elintarviketurvallisuus; elintarviketutkimus