Kuivike- ja kasvualustatuotannon tiekartta : Tarkastelujakso 2026–2040 - Muilu-Mäkelä, Riina; Manni, Katariina; Högel, Heidi; Silvenius, Frans; Näkkilä, Juha; Finni, Sanna; Kotilainen, Titta; Silvan, Niko (Luonnonvarakeskus, 2026)
Luonnonvarakeskus (Luke) on Maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta laatinut tiekartan kotimaisten kuivike- ja kasvualustamateriaalien saatavuuden turvaamiseksi. Tiekartta on osa hallituksen keväällä 2024 päättämää kasvupakettia, jonka tavoitteena on vahvistaa biotaloussektorin kasvua, kilpailukykyä ja huoltovarmuutta sekä tukea elintarvikeviennin ja metsäsektorin arvoketjujen kehitystä. Työn taustalla vaikuttaa myös valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta (VNS 8/2025 vp), joka linjaa Suomen energia- ja ilmastopolitiikan tavoitteet sekä ruokastrategia (VN/2025/113), joka linjaa yhteisen suunnan ruokajärjestelmän kehittämiselle tuleville vuosille. Ilmasto- ja energiastrategian tavoite vahvistaa energia- ja raaka-aineomavaraisuutta ja kytkeytyy suoraan kuivike- ja kasvualustatuotannon tiekarttatyöhön, joka on osa hallitusohjelman huoltovarmuuskokonaisuutta, ja jonka tarkoituksena on varmistaa, että turpeen saatavuuden mahdollisesti heikentyessä kotieläintuotanto, taimikasvatus ja kasvihuonetuotanto eivät kohtaa kriittistä materiaalipulaa. Koska turvetta täydentävät ja korvaavat materiaalit eivät vielä kykene vastaamaan kasvavaan kysyntään, tarvitaan ratkaisuja kuivike- ja kasvuturvetuotannon turvaamiseen ja uusien kuivike- ja kasvualustamateriaalien kehittämiseen ja skaalaamiseen. Tiekartta kokoaa kuivike- ja kasvualustatuotannon nykytilan, pullonkaulat ja ympäristövaikutukset sekä esittää toimenpiteet, joilla varmistetaan materiaalien saatavuus ja kilpailukyky. Visiomme vuoteen 2040 on monipuolisiin kotimaisiin raaka-aineisiin perustuva tuotanto, joka on sekä taloudellisesti kannattavaa että ympäristön kannalta kestävää. Tiekartta ohjaa tulevaisuuden tutkimusta, investointeja ja sääntelyä kohti ratkaisuja, jotka turvaavat huoltovarmuuden ja mahdollistavat Suomen aseman aktiivisena kuivike- ja kasvualustatuotteiden ja biotalousosaamisen viejänä. Tiekarttatyön tuloksena hahmottui neljä keskeistä tavoitetta: 1) varmistaa uusien kuivike- ja kasvualustamateriaalien saatavuus ja tuotannon ylös-skaalaus 2) tukea uusien materiaalien markkinoille tuloa, 3) kannustaa käyttäjiä ja muita toimijoita uusien materiaalien käyttöön ja 4) turvata kuivike- ja kasvuturpeen saatavuus tarkastelujakson ajaksi eli vähintään vuoteen 2040 asti ja tarvittaessa myös siitä eteenpäin. Näiden toimenpiteiden saavuttamiseksi hahmottui 14 tutkimus-, kehitys- ja innovaatio (TKI)- toimenpidettä ja neljä investointiehdotusta, joilla turvataan kuivike- ja kasvualustatuotanto tarkastelujakson ajan ja myös pitkälle siitä eteenpäin.
Keywords: kuivike; kasvualusta; turve; korsimateriaalit; maa- ja metsätalouden sivuvirrat; huoltovarmuus; ympäristövaikutukset; skaalautuvuus; TKI-toimenpiteet; investointitarpeet