Assessment of cleanness of environmental surfaces in cattle barns and piggeries - Kymäläinen, Hanna-Riitta; Kuisma, Risto; Määttä, Jenni; Sjöberg, Anna-Maija (MTT Agrifood Research Finland, 2009)
Karjasuojien pintojen puhtaus on merkittävä elintarvikkeiden laatuun, tuotantoeläinten hyvinvointiin ja jopa työntekijöiden hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella kirjallisuuskatsauksena navetoiden ja sikaloiden puhtaustutkimuksessa käytettyjä menetelmiä. Tutkimuksessa käsiteltiin myös pintamateriaaleja, tuotantoeläinten hyvinvointia ja hygieniaa. Katsauksen mukaan kenttätutkimuksissa käytettiin yleensä visuaalisia puhtauden arviointimenetelmiä, mutta myös joitakin lupaaviksi osoittautuneita optisten menetelmien sovelluksia esiteltiin kenttätutkimuksissa. Sen sijaan laboratoriotutkimuksiin sisältyi laajempi valikoima instrumentaalisia, mikrobiologisia ja visuaalisia menetelmiä sekä niiden yhdistelmiä. Ainoita käytettyjä kvantitatiivisia laboratoriomenetelmiä olivat radiokemialliset menetelmät. Katsauksen mukaan kenttäkokeita edeltäviä laboratoriokokeita pidettiin tarpeellisina vertailevissa materiaalitutkimuksissa, mutta kuitenkin vasta kenttäkokeiden perusteella materiaalien todellinen käyttäytyminen käytännössä saatiin selville. Katsauksessa sikaloiden ja navetoiden pintojen puhtauden merkitystä tarkasteltiin myös materiaalikehityksen näkökulmasta.

Hygienic issues are important in environmental surfaces of animal houses because of food quality and animal welfare. The aim of this study was to review methods in cleanability research of cattle barns and piggeries. Surface materials, animal welfare and hygiene are also discussed. Concerning different detection methods of cleanness, visual methods have dominated in field studies, but some successful attempts to use optical methods are also presented. A wider selection of different kinds of instrumental, microbiological and visual methods and their combinations have been used in laboratory studies. Radiochemical methods have been demonstrated to be suitable as quantitative laboratory methods. In the case of material studies, laboratory experiments are important prior to field experiments in order to screen potential materials, whereas the field studies provide practical information about the behaviour of the surface materials. The importance of cleanness of environmental surfaces in cattle barns and piggeries is also discussed in the context of material development.
Keywords: Ko; Ra; hygiene; cleanability; animal house; cattle barn; piggery; cow; surface; detection; measurement; method