Turve sopii leikkoruusun monivuotiseksi kasvualustaksi - Särkkä, Liisa (MTT, 2010)
kestävää turvekasvualustaa ei ole. Ruusuja viljellään yleensä 5-7 vuotta. Turvekasvualustoja käytetään yleisesti vihanneksilla, koska niiden viljelyaika on vajaa vuosi. Turpeen maatuminen pitkäaikaisessa käytössä tiivistää kasvualustaa, jolloin juuriston hapensaanti voi heikentyä ja sitä kautta sadontuotto vähenee. Turpeeseen on lisätty erilaisia materiaaleja sen rakenteen parantamiseksi. Tässä kokeessa rakenteen parantajana käytettiin tummamursketurvetta, joka oli aikaisemmassa leikkogerberakokeessamme osoittautunut hyväksi rakenteen parantajaksi. Ruusukokeessa käytettiin tummamursketurvetta 30 %:n osuudella tilavuudesta ja loppu aines oli joko vaaleaa rahkaturvetta (H2- H3) tai nk. väliturvetta. Väliturve on edellistä maatuneempaa turvelaatua (H4-H5). Kontrollina oli kivivilla-alusta. Koe kesti 3,25 vuotta. Happy Hour-lajikkeen vuosisato eri vuosina vaihteli 400-650 kpl/m2. Kivivilla-alustan ja vaalean rahkaturvealustan satotuloksissa ei ollut eroja. Kolmantena viljelyvuotena väliturvealustan satomäärä laski 11-13 % muita alustoja alhaisemmaksi. Ensimmäisenä talvena kasveja kasvatettiin tekovalojen avulla ympäri vuoden hyvin tuloksin. Toisena ja kolmantena talvena kasvit pidettiin levossa laskemalla kasvihuoneen lämpötila alhaiseksi ja sammuttamalla tekovalot. Molemmilla kasvualustatyypeillä lepokausi sujui hyvin. Kukkaversojen maljakkokestävyydessä ei ollut merkittäviä eroja kasvualustojen välillä. Kivivilla-alustaa kasteltiin enemmän kuin turvealustoja. Ylikastelu oli kuitenkin mahdollista myös turvealustoilla, mikä oli ravinnetilan hallinnan kannalta tärkeää. Turvealustojen fysikaalisia ominaisuuksia mitattiin -10 cm:n imussa ennen koetta ja kasvatuksen jälkeen. Kokeen lopussa turvealustat olivat kutistuneet, mutta niiden ilma- ja vesitilat olivat pysyneet hyvinä. Silmämääräisesti turpeiden rakenne oli pysynyt hyvänä viljelyn ajan. Tummamursketurve ei ollut maatunut ollenkaan. Tutkimuksen perusteella leikkoruusun monivuotiseen viljelyyn sopii hyvin turvepohjainen kasvualusta, jossa on 30 %:a tummamursketurvetta rakenteen parantajana. Väliaineena vaalea rahkaturve on suositeltavampi kuin väliturve.

Rockwool is the main growing medium in cut rose cultivation in Finland. Presently, peat-based growing media, which could be applied for long-term cultivation, do not exist. The usual growing time for cut roses is 5-7 years. Peat growing media are commonly used in vegetable cultivation, because the growing time is less than one year. Decomposition of peat in long-term cultivation compact the growing medium. This can cause the shortage of oxygen and, thus, yield decreasing. Different kinds of materials are added to peat to enhance its structure. In this research, we used dark peat granules in 30% of volume to improve the structure of the peat growing media. Rest of the volume was either weakly decomposed peat (H2-H3) or moderately decomposed peat (H4-H5). Rockwool was control medium. The cultivation time was 3.25 years. The mean yield of cultivar Happy Hour ranged annually between 400 and 650 flowers/m2. On the third year, the yield of moderately decomposed peat decreased 11-13% compared to other growing media. Yield in rockwool and slightly decomposed peat did not differ from each other. Plants were grown year round during the first winter. During the second and third winter the plants were in rest in low temperature and no artificial light was given. Both cultivation methods suited to all growing media. Vase life of the flowering shoots was almost the same in all growing media. The amount of watering water was higher in rockwool than in peat based media. Over watering was, however, possible also in peat growing media which was important for the control of nutrition. Physical parameters of peat growing media at -10 cm suction were measured before the start and at the end of the cultivation. The growing media had been shrunk, but their air- and water volumes remained good during the whole growing period. Visual evaluation showed that the structure of both peat materials was remained after the cultivation. Dark peat granules were intact. To conclude, the results showed that slightly decomposed peat with 30% structure stabilizer like dark peat granules, can well be applied as a growing medium for long-term cut rose cultivation.
Keywords: Pu; Ka; Fysikaaliset ominaisuudet; leikkoruusu; kasvualusta; kivivilla; sato; turve; viljelytekniikka; Cultivation; cut rose; growing media; peat; physical parameter; rockwool; yield