Kirjanpainajan feromoniseurannan tulokset 2016 - Neuvonen, Seppo; Nevalainen, Seppo; Silver, Timo; Viiri, Heli (Luonnonvarakeskus, Luke, 2017)
Kirjanpainajien feromoniseurantaa on toteutettu Suomen Metsäkeskuksen ja Metlan / Luonnonvarakeskuksen yhteistyönä vuodesta 2012 alkaen soveltaen muissa Pohjoismaissa jo pitkään käytettyä menetelmää (Bakke ja muut, 1983; Weslien ja muut, 1989). Taustana kirjanpainajaseurannan käynnistämiselle olivat yleistyneet kirjanpainajatuhot, jotka ovat seurausta lämmenneestä ilmastosta (Økland ja muut, 2015) ja aiempaa useammin esiintyneistä myrskytuhoista, joita on kesästä 2010 alkaen esiintynyt kutakuinkin joka vuosi (Viiri ja muut, 2011; Neuvonen ja muut, 2016). Seurantaverkoston pyyntipaikat on keskitetty kuusivaltaisille alueille Etelä- ja Keski-Suomessa (Neuvonen ja muut, 2014). Seurantakohteiden valintakriteerit ja menetelmä on esitetty aiemmissa julkaisuissa (Neuvonen ja muut, 2014, 2015, 2016). Vuonna 2016 seurannassa oli mukana 38 paikkakuntaa.

The Natural Resources Institute Finland (formerly FFRI/Metla) and the Finnish Forest Centre have monitored Ips typographus with pheromone traps (baited with Ipsowit®-pheromones) in southern Finland during 2012–2016 following the methods applied in the other Nordic countries (Bakke et al. 1983; Weslien et al. 1989). During the spring 2016 the main swarming of Ips typographus started at the beginning of May in southern Finland which was earlier than during the preceding years (Fig. 1; cf. Neuvonen et al., 2014, 2015, 2016). The weather conditions during summers 2012–2016 are described in Figures 2 (proportion of days with max T > +20oC) and 3 (precipitation in relation to long term (1981–2010) averages). In most areas the median catches were about the same or somewhat lower in 2016 than in 2014–2015 (Figs 4-5; cf. Neuvonen et al., 2015, 2016).
Keywords: feromoniseuranta; kirjanpainaja; metsätuhot; seuranta; feromonipyydykset; myrskytuhot; kuusi; kuusikot; tuhohyönteiset; kaarnakuoriaiset; tutkimustulokset