Ajettavien työkoneiden istuinergonomian kehittäminen fysioakustisen menetelmän avulla - Leppälä, Jarkko; Turunen, Ilkka; Rothsten, Markku; Oksa, Juha; Mänttäri, Satu; Linkolehto, Raimo; Suokannas, Antti; Rautiainen, Risto (Luonnonvarakeskus, 2020)
Maatalouskoneilla ajettaessa kohdistuu huomattavaa kuormitusta erityisesti selän ja lonkan pehmyskudoksiin ja sitä kautta kehon ääreisosiin jalkoihin ja käsiin. Ongelmaan ratkaisuna tässä pilottitutkimuksena tutkittiin ns. fysioakustisen hoidon (FA-hoito) vaikutusta työkoneiden kuljettajien terveysriskien ja tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisemiseksi maataloudessa. Fysioakustisen hoitomenetelmän sijoittamisella työkoneiden istuimeen oletetaan aiheuttavan aktivoivaa, palautumista nopeuttavaa ja kuormitusta vähentävää vaikutusta työkoneiden kuljettajien hermo-lihasjärjestelmässä. Tämä pilottihanke tehtiin Maatalouskoneiden tutkimussäätiön ja Luonnonvarakeskuksen rahoituksella. Hanketta johti Luonnonvarakeskus (Luke) ja työryhmään kuului asiantuntijoita Finnish Well Being Centeristä, Työterveyslaitoksesta ja Lukesta. Ensimmäinen ajokoe tehtiin vuonna 2017 Vakolassa Vihdissä standardoidulla koeradalla Valtran traktoriin sijoitetulla Fysioakustisella traktorinistuimella. Neljä koehenkilöä ajoi identtiset koeradat ilman FA-istuinta ja FA-istuimen kanssa. Lihasten kuormittuneisuutta mitattiin ennen ja jälkeen ajorasituksen sekä EMG-mittalaitteella. Ensimmäisen ajokokeen tulosten mukaan fysioakustisen tuolin käyttö vähensi erittäin merkittävästi lihaksiston kuormittuneisuutta traktoriajossa. Vuonna 2018 tuloksissa ajokokeet uusittiin hieman lisäten testattavia muuttujia sekä muuttaen FA-ohjelmaa istuimessa. Tässä testissä testattiin myös laitteiston toimivuutta, käytettävyyttä ja luotettavuutta. Syksyllä 2018 tehdyssä ajokokeessa todettiin, että FA-traktorinistuimella annetun hoidon vaikutus voi ulottua kuljettajan raajoihin ja vaikuttaa henkilön vireys- ja stressitasoon. Vuoden 2018 maatalousmessuilla FA-istuin vietiin kokeiltavaksi messukävijöille (N=47) messukävijöille heidän subjektiivisista tuntemuksista FA-tuolista. Vuonna 2019 tehdyssä käyttötestissä Okra-maatalousmessujen yhteydessä testihenkilöiden määrää kasvatettliin ja testiin osallistuneet henkilöt istuivat tuolilla määritetyn hoito-ohjelman ajan eli vähintään 5 minuuttia. Istuintestiin osallistui yhteensä 111 henkilön vastaajaotos, jotka täyttivät subjektiivista käyttökokemusta mittaavan kyselykaavakkeen. Hankkeen tuloksena tuotettiin traktorinistuimen ja jolla tehtiin yhteensä 14 ajokoetta, joihin osallistui yhteensä neljä koekuljettajaa. Tuloksena oli myös julkaistava hankeraportti sekä ammattilehtiartikkeli, joihin on koottu FA-traktorinistuinta koskevien pilottitestien keskeiset tulokset. Jos ajettavan työkoneen istuimen asennettavan fysioakustiikkaominaisuuden avulla voidaan vähentää viljelijöiden tuki- ja liikuntaelinsairauksia, jotka ovat suurimpia työkyvyttömyyseläkkeiden syytekijöitä, on hankkeesta syntyvällä sovelluksella erittäin suuri vaikutus viljelijöiden terveyteen, työturvallisuuteen, tuottavuuteen ja kansantalouteen. Hankkeen tuloksia aiotaan käyttää laajemman jatkohankkeen valmistelussa jatkossa. FA-istuimen tuotteistaminen traktorin lisävarusteeksi vaatisi jatkossa laajempaa testausta isommalla koekuljettajaryhmällä.
Keywords: Fysioakustiikka; Traktorinistuin; Maatalous; Tuki- ja liikuntaelinsairaudet