Tehokkuudella tavoitteisiin, tunnusluvuista markoiksi - Alaviuhkola, Timo (fi, 1996)
Suurissa porsastuotantoyksiköissä ensikoiden tuottaminen on mahdollista, jos siitosian hinta tuntuu liian korkealta. Toki on muistettava, että ensikot tulisi aina valita testauksen jälkeen. Muutoin teurassikojen lihapitoisuudet lähtevät helposti laskuun. Risteytyseläimet ovat parhaita teurassikojen emiä. Niidenkin tulisi kuitenkin polveutua korkealaatuisista puhdasrotuisista vanhemmista, jottei heteroosivaikutuksen hyöty katoa muiden ominaisuuksien heikkouteen. Hyviä keinoja tuotostason parantamiseen on paljon. Mihin tartutaan ensin riippuu tarkkailulukujen vertailussa tilojen välillä. Tällä hetkellä mielenkiinto kohdistuu pihattoihin, koska joutilaita ei saa kauaakaan pitää kapeissa karsinoissa. Tomivia ja työtä säästäviä pihattoratkaisuja on olemassa. Porsitusosastoilla ryhmäporsitus antaa monia etuja ollen siten harkinnan arvoinen vaihtoehto. Emakoiden ja pikkuporsaiden terveys on turvatumpaa ryhmäporsituksessa. Osasto voidaan pestä erien välillä ja pahnueiden tasaus auttaa saamaan tasalaatuisempia myyntiporsaita. Tarkkailun merkitystä ei voi aliarvioida. Täytyy ymmärtää, että se on osa sikalan välttämätöntä johtamistyötä. Tulevaisuudessa vain parhaat jäävät jäljelle. Siihen joukkoon täytyy hankkiutua.
Keywords: KO