Kuntametsien suunnittelun tiekartta -hankkeen loppuraportti - Mikkola, Nella; Pykäläinen, Jouni; Löfström, Irja; Kurttila, Mikko; Tikkanen, Jukka (Finnish Forest Research Institute, 2008)
Kuntametsien suunnittelun tiekartta -hankkeen tavoitteena oli selvittää kuntien metsäsuunnittelun nykytilaa, tunnistaa sen keskeisiä kehittämistarpeita sekä tuottaa yhteistyössä kuntien ja muiden asianosaisten tahojen kanssa metsäsuunnittelun kehittämisohjelma eli nyt käsissäsi oleva Kuntametsien suunnittelun tiekartta . Aineistot hankittiin toteuttamalla kyselyjä, haastatteluja ja työryhmätyöskentelyä sekä havainnoimalla meneillään olevia kuntien suunnitteluprosesseja. Kerätty aineisto oli siis pääasiassa laadullista. Tässä hankkeen loppuraportissa esitetään tunnistettuja kehittämistarpeita yhtäältä aineistolähtöisesti ja toisaalta yleiseen metsäsuunnittelun teoriaan ja menetelmiin nojautuen. Erityisesti huomiota tulisi kiinnittää suunnitteluprosessin ensimmäiseen vaiheeseen suunnittelutilanteen ja suunnitteluongelman määrittelyyn kunnan tarpeiden pohjalta. Kehittämistarpeiden lisäksi tässä raportissa esitetään joitakin tunnistettuja metsäsuunnittelun hyviä käytäntöjä, jotka löydettiin pääasiassa seurannassa olleista suunnitteluprosesseista. Kuntien edustajien osallistuminen hankkeen toimenpiteisiin oli aktiivista, mikä osoitti että monissa kunnissa on tiedostettu olemassa olevat ongelmat ja että kunnissa on halua kehittää metsäsuunnittelua entistä paremmin tarpeita vastaavaksi.
Keywords: kuntametsät; metsäsuunnittelun kehittämisohjelma; monikäyttö; monimuotoisuus; puuntuotanto; virkistys