Porotalouden kannattavuuskirjanpito - Ylilokka, Eila (MTT, 2001)
Suomessa ollaan kehittämässä porotalouteen maatalouden kannattavuuskirjanpitoa vastaavaa talousseurantaa. Järjestelmä on maailmassa ainutlaatuinen. Porotalouden kannattavuuskirjanpitoa ovat olleet kehittämässä MTT/Taloustutkimus yhteistyössä Paliskuntain yhdistyksen kanssa. Kehittämishankkeen ensimmäisessä vaiheessa määriteltiin keinot, joiden avulla porotalousyrityksistä saadaan luotettavaa tietoa niin porotalousyrittäjien, tutkimuksen kuin poliittisen päätöksenteonkin tarpeisiin. Sovellus testattiin pilottitiloilla. Hankkeen toiseen vaiheeseen, joka päättyy vuoden 2001 lopussa, sisältyy kirjanpitojärjestelmän käynnistäminen ja porotaloustilaotoksen valintasuunnitelman laatiminen. Samalla selvitettiin Ruotsin ja Norjan porotalouden verotus- ja taloustutkimusjärjestelmiä sekä EU:n porotaloudelle asettamia vaatimuksia. Jatkohankkeessa arvioitiin lisäksi kannattavuuskirjanpidon soveltuvuutta porotalouteen ja siitä porotalousyrittäjille ja sidosryhmille koituvia hyötyjä. Tarve porotalouden kannattavuuskirjanpidon kehittämiseen johtui ennen muuta siitä, että porotalousyritysten taloudellisesta tilanteesta ei muutoin juuri ole tietoja saatavilla. Suomessa poronomistaja ei ole kirjanpito- tai verosäännösten nojalla porotaloustuloistaan ja -menoistaan muistiinpano- tai kirjanpitovelvollinen, vaan verotus perustuu paliskunnan kirjanpitoon ja sen perusteella määritettävään eloporon keskimääräiseen tuottoon. Tiedot ovat yksittäisen porotilan kannattavuuden selvittämiseen tulo-, tuki ja rakennepolitiikan tarpeita silmällä pitäen riittämättömät. Myöskään poronomistajalla itsellään ei aina ole selvää kuvaa yrityksensä taloudellisesta tilanteesta. Ruotsissa ja Norjassa poronomistajia koskee kirjanpitovelvollisuus ja heitä verotetaan yksityisinä elinkeinonharjoittajina. Verokirjanpito muodostaa rungon porotalouden kannattavuustarkastelulle, minkä ohella Ruotsissa käytetään hyväksi saamelaiskylien kirjanpitoa ja Norjassa vastaavasti poronhoitopiirien veroaineistoa. Porotalouden kannattavuuskirjanpidon kehittämishankkeen kokemusten mukaan kannattavuuskirjanpito soveltuu hyvin porotalouteen. Kannattavuuskirjanpito tuottaa yritykselle ajantasaista tietoa sen taloudellisesta tilanteesta. Yrityksen eri toimintojen kannattavuus voidaan selvittää ja löytää näin yrityksen vahvuudet ja heikkoudet. Lisäksi kirjanpito auttaa menojen karsimisessa ja työnkäytön järkiperäistämisessä. Kirjanpidon pilottitiloilla voitiin todeta kirjanpitämisen tuloista ja menoista olevan oman tilanteen hallintaan ja antavan varmuutta elinkeinon harjoittamisessa. Kannattavuuskirjanpito tuo porotalouselinkeinoon uutta osaamista ja tietoa, joka on jo nyt otettu huomioon porotalouskoulutuksessa. Sen sijaan, että aikaisemmin opetussuunnitelmiin sisältyi vain paliskunnan taloudenhallintaa, on opetukseen nyt otettu mukaan porotalousyrityksen kirjanpito- ja taloudenhallintaosiot.

This study is based on a development project concerning the profitability bookkeeping of reindeer herders conducted at the Reindeer Herders` Association 1 June 1999- 30 April 2000. The project laid the foundations for voluntary monitoring of the profitability of reindeer husbandry by desingning a farm-specific bookkeeping system for reindeer herders and implementing this in practice. A general objective of the study was also to find out the reasons that led to the launching of the bookkeeping for reindeer husbandry. The study describes the bookkeeping and taxation system applied in Finnish reindeer husbandry and the corresponding system in Sweden and Norway as well as the current state of reindeer husbandry in these countries. The study also examines the requirements for reindeer husbandry imposed by the Europan Union and their consequences relating to the Finnish legislation and, through this, to the need for development in the profitability bookkeeping in this sector. The development of a bookkeeping application specifically for reindeer husbandry was considered necessary because, unlike for the part of agriculture, there are no enterprise-level data available on reindeer husbandry. In the current method of taxation based on pure return the reindeer herders themselves have no legal obligation to keep books, but the books are kept by the herding cooperatives and the calculations for taxation are made on the basis of this bookkeeping. The creation of a profitability bookkeeping network for reindeer husbandry is necessary for the industry itself as well as for the administration as will provide information relating to the support for reindeer husbandry. Various kinds of tax bookkeeping systems presented to reindeer herders will not reduce the need for profitability bookkeeping, because the tax data can be used only for following the income development of entrepreneurs while they do not provide a view of the development of the profitability of enterprises. Profitability bookkeeping for reindeer husbandry is also useful for the development of research and training in the sector, and it brings various kinds of other benefits to reindeer herders and the whole sector.
Keywords: Ma; porotalous; kirjanpito; kannattavuus; verotus; reindeer husbandry; bookkeeping; profitability; taxation