Vapaa-ajankalastuksen rahankäyttö ja aluetalousvaikutukset : tutkimus - Pokki, Heidi; Pellikka, Jani; Husa, Miikka; Vatanen, Eero; Knuuttila, Marja (Luonnonvarakeskus, 2024)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin vapaa-ajankalastajien rahankäyttöä sekä vapaa-ajankalastuksen taloudellista merkitystä aluetalouden näkökulmasta ja kalastajan virkistysarvon osalta. Vapaa-ajankalastus tuo taloudellisia hyötyjä paikallistalouksille, sillä käyttäessään paikallisia palveluja kalastaja kartuttaa yrittäjien liikevaihtoa, ja kasvaneen tulovirran ansiosta myös alueen verotuloa. Raportti kokoaa yhteen Luonnonvarakeskuksen VALUE-projektin tulokset. Se kuvaa, mihin vapaa-ajankalastajat käyttävät rahaa, millaisia ovat suomalaisten vapaa-ajankalastuksen maakuntatason aluetaloudelliset vaikutukset arvonlisän ja työllisyyden suhteen, ja mikä on kalastajien virkistyshyödyn taloudellinen arvo alueittain. Aluetaloudellisten vaikutusten tarkasteluun valittiin viisi vapaa-ajankalastuksen rahankäytön kannalta merkittävää maakuntaa: Lappi, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Etelä-Savo ja Pohjois-Pohjanmaa. Vapaa-ajankalastajat käyttivät yhteensä koko maan tasolla 210 milj. euroa kalastamiseen vuonna 2022. Suurin kustannuserä oli polttoaineet, 84 milj. euroa. Kalastonhoitomaksun suorittaneiden osuus suomalaisten vapaa-ajankalastajien rahankäytöstä oli 37 prosenttia. Suurinta rahankäyttö oli Lapissa ja Pirkanmaalla, ja eniten rahaa merikalastukseen käytettiin Varsinais-Suomen merialueella. Vapaa-ajankalastuksen tuotos koko maan tasolla oli 119 milj., se loi 54 milj. euroa arvonlisäystä ja työllisti 1 021 henkilöä vuonna 2022. Merkittävimmät aluetalousvaikutukset vapaa-ajankalastuksella oli Lapissa, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa maakuntien sisävesien ja merialueen kalastus huomioiden. Vapaa-ajankalastuksen ja kalastusmatkailun taloudellisen merkityksen arvioinnille on tarve, jotta voidaan tukea päätöksentekoa mm. kalastusmatkailun kehittämisstrategian toimenpiteiden edistämiseksi. Tieto vapaa-ajankalastuksen taloudellisista vaikutuksista on tärkeää paitsi kansallisella, myös paikallisella tasolla, jotta kalastusmahdollisuuksia voidaan luoda ja käyttää kestävästi ja taloudellisesti tehokkaasti.
Keywords: vapaa-ajankalastus; aluetalous; rahankäyttö; virkistysarvo