MTT - Biotalouden tutkija ja kehityskumppani - Harkki, Anu (Maaseudun tulevaisuus, 2010)
OECD julkaisi vuonna 2008 raportin, joka käsitteli biotalouden globaaleja näkymiä vuonna 2030. Tämän lehden sivulla 16 Markku Järvenpään kirjoituksessa on laaja määritelmä siitä, mitä biotalous on; yksinkertaistaen voitaisiin sanoa, että biotalous on biomassojen hyödyntämistä ja kierrättämistä raaka-aineina ja energian lähteinä sekä biologisten prosessien hyödyntämistä tuotannossa. Biotalouden globaalin kasvun ja hyödyntämisen merkittävin etu on se, että toiminta perustuu uusiutuviin luonnonvaroihin ja niiden tehokkaaseen kierrättämiseen. Toteutuakseen biotalouden sovellukset ja ratkaisut edellyttävät pitkäjänteistä tutkimusta, jota Suomessakin on tehty lukuisissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa jo vuosikymmeniä. Ilmastonmuutoksen, biodiversiteetin köyhtymisen ja fossiilisten energiavarojen ehtymisen vuoksi biotalouden kasvu ei enää ole vain tutkijoiden unelma vaan globaali haaste, joka odottaa ratkaisuja useilla toimialueilla. Bioteknologian soveltamisen on ajateltu jo vuosikymmeniä niin meillä Suomessa kuin muuallakin tarjoavan selkeimmin ratkaisuja lääketeollisuuden ja terveydenhoidon sektorille. Muistamme hyvin julkisen keskustelun Tekesin biotekniikkaan suuntautuvasta rahoituksesta, joka pääosin ohjattiin lääkekehityksen alkaville yrityksille. Näin on tehty myös muualla. OECD:n biotalousraportin johtopäätösten mukaan biotalouden suurin soveltaja ja hyötyjä vuoteen 2030 mennessä on maatalous- ja elintarvikesektori globaalisti. Ilmastonmuutos ja väestönkasvu nostavat kestävän ja riittävän ruoantuotannon ihmiskunnan keskeiseksi haasteeksi. Ratkaisuja uskotaan löytyvän biotalouden hyödyntämisestä, eikä raportti unohda mainita geenitekniikoiden soveltamista uusien, muuttuvissa olosuhteissa kestävien kasvilajien kehittämisessä. Raportti toteaa, että EU on tässä kehityksessä jäämässä asemalle, kun Aasia ja Amerikka pendelöivät ohi. MTT tuottaa innovaatioita uusiutuvista luonnonvaroista. Kaikki tutkimusalamme ja ohjelmamme ratkovat asioita, joilla on vahva yhteys biotalouteen. Tässäkin lehdessä käsitellään useita biotalouden sovelluksia, joista esimerkkinä hevosenlannan hyödyntäminen energiantuotannossa biokaasureaktorin avulla tai PesticideLife-hanke, joka testaa integroituja torjuntamenetelmiä tavoitteena mm. kasvinsuojeluaineiden käytön aiheuttamien ympäristö- ja terveysriskien vähentäminen. Biokaasulaitosten käsittelyjäännöksistä saatavien lannoitevalmisteiden vaikutukset kasveihin tunnetaan vielä puutteellisesti. Nyt niiden turvallisuutta selvitetään Eviran ja MTT:n yhteishankkeessa. Tässä lehdessä esitellyt ja monet muut tutkimukset rakentavat sitä osaamispohjaa, joka mahdollistaa luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen toimivan ja turvallisen biotalouden edistämiseksi.
Keywords: Ma; biomassa; tutkimus; ilmastonmuutokset; biodiversiteetti; energialähteet; innovaatiot; luonnonvarat