Training dairy bull calves to stay within light-built electric fences (Research Note) - Martiskainen, Paula; Tuomisto, Leena; Huuskonen, Arto; Mononen, Jaakko (MTT Agrifood Research Finland, 2008)
Maitotiloilla laitumien aitaamiseen käytetään yleensä kustannuksiltaan edullisia kevyitä sähköpaimenaitoja, jotka eivät kuitenkaan pysäytä eläimiä, elleivät ne ole oppineet kunnioittamaan aitoja laidunalueen rajoina. Tutkimuksemme tarkoituksena oli selvittää, kuinka nopeasti maitorotuiset sonnivasikat oppivat kunnioittamaan sähköpaimenaitaa ja kuinka niiden laiduntaminen onnistuu yksinkertaista aitausjärjestelyä käyttäen. Tutkimuksessa 19 maitorotuista sonnivasikkaa opetettiin varomaan sähköaitaa harjoitteluaitauksessa seitsemän päivän ajan, ja vasikoiden saamat sähköiskut laskettiin. Harjoittelujakson jälkeen eläimiä laidunnettiin sähköpaimenaitauksissa sekä vasikoina että yli vuoden ikäisinä sonneina. Vasikat saivat ensimmäisen harjoittelutunnin aikana enemmän sähköiskuja (p < 0,001, lineaarinen sekamalli) kuin sitä seuraavina seitsemänä tuntina. Vasikoiden saamien sähköiskujen määrä väheni (p < 0,001) myös harjoituspäivien 1 ja 2 sekä 3 ja 4 välillä. Vasikoiden saamien sähköiskujen lukumäärien muutosten perusteella vasikat oppivat varomaan harjoitteluaitauksessa ollutta sähköaitaa jo yhden vuorokauden tai jossain määrin jopa ensimmäisen harjoittelutunnin aikana. Eläimet osasivat varoa yksinkertaisia sähköpaimenaitoja ja niitä voitiin laiduntaa ongelmitta sekä vasikoina että sonneina. Tuloksien perusteella on annettu suosituksia nautojen opettamisesta sähköpaimenaitoihin.

Training cattle to avoid electric fences before turnout to grazing reduces the risk of the animals breaking out from their paddock. We investigated the time needed for dairy bull calves to learn to avoid a light-built electric fence. Nineteen dairy bull calves were trained to an electric fence in a training yard during seven days. The number of electric shocks the animals received from the training fence was recorded continuously. After the training period, the calves were turned to pasture. Nine of the animals were also grazed the following summer as yearlings, and observed before turnout in a smaller enclosure. The calves got more shocks from the fence during training hour 1 than during any of the following seven hours. The number of shocks the calves received from the fence also declined from training day 1 to 2 and from training day 3 to 4. The results indicate that the dairy bull calves learned to avoid an electric fence quickly, even within an hour from release into the training yard. A simple training procedure was sufficient to ensure that the animals could be grazed in and would avoid a light-built electric fencing system as calves and, even after a winter-housing period, as bulls.
Keywords: Ko; cattle; electric fences; learning; grazing