The effect of two pesticides (Vitavax-300 and Gaucho) on rhizobia and on the nodulation of four legumes - Miettinen, Pasi; Echegoyen, Plutarco (Agricultural Research Centre of Finland, 1996)
Tuhohyönteiset ja -sienet aiheuttavat vuosittain suuria taloudellisia menetyksiä kasvinviljelylle eri puolilla tropiikkia. Runsaasti ravinteita sisältävät palkokasvien siemenet saattavat tuhoutua kylvön jälkeen nopeasti, ellei niitä käsitellä kasvinsuojeluaineilla. Kasvinsuojeluaineet saattavat kuitenkin vaikuttaa ehkäisevästi palkokasvien juurinystyräsymbioosin kehittymiseen. Käsillä olevassa työssä tutkittiin kahden Väli-Amerikassa yleisesti käytetyn kasvinsuojeluaineen (fungisidi Vitavax-300: tehoaineina karboksiini ja kaptaani sekä insektisidi Gaucho: tehoaineena imidaklopridi) vaikutuksia maapähkinän juurinystyrästä eristettyyn ritsobiin sekä neljän eri palkokasvin juurinystyröiden kehittymiseen. Kumpikin tutkittu kasvinsuojeluaine keskeytti korkeina pitoisuuksina juurinystyräbakteerin kasvun laboratorio-olosuhteissa. Paksuilla kasvinsuojeluainekerroksilla kuorrutetuista siemenistä kehittyneet taimet nystyröityivät kasvihuoneessa kuitenkin yhtä hyvin kuin käsittelemättömät vertailutaimet. Kasvinsuojeluaineiden vaikutusalue ei siis ylettynyt juurinystyröiden muodostumisalueelle. Kirjallisuudesta löytyi viitteitä, joiden mukaan eräiden palkokasvien itävän siemenen alkeisjuuren eritteet saattavat neutraloida pestisidien tehoaineita. Kirjallisuusviitteiden mukaan pestisidien vaikutus saattaa myös kohdistua erityisesti ritsosfäärissä juurinystäbakteereita syöviin alkueläimiin, jolloin juurinystyräbakteerin lisääntymismahdollisuudet paranevat.

The application of seed-protecting pesticides is often a prerequisite for raising legumes in the tropics. However, these chemicals may influence the development of root nodule symbiosis. In the present study, high concentrations of Gaucho insecticide (imidacloprid) and Vitavax-300 fungicide (carboxin and captan) clearly inhibited the growth of root nodule bacterium under laboratory conditions. However, they did not effect to the nodulation or biomass production of Arachis pintoi, Arachis hypogaea, Mucuna pruriens or Desmodium ovalifolium raised in a green house in eastern Costa Rica. Explanations for these results are discussed.
Keywords: Ta; juurinystyrät; kasvinsuojeluaineet; palkokasvit; symbioosi; Central America; fungicide; insecticide; leguminous crops; symbiosis