Ruttoepidemioiden muuttuminen 1990-2001 - Rahkonen, Anne; Hannukkala, Asko (MTT, 2002)
Perunan ruttoepidemioiden mahdollista aikaistumista selvitettiin Lammilla vuosina 1983-2001 ja Jokioisilla vuosina 1990-2001 toteutetuissa perunakokeissa. Kokeissa havainnoitiin ruton alkamispäivämäärät ja eteneminen torjunta-aineella käsittelemättömissä ruuduissa. Lisäksi ruton populaatiotutkimuksen seuranta-aineistosta selvitettiin vuosina 1989-2001, milloin ensimmäiset ruttolaikut löytyivät eri puolilla Suomea. Havaintoja verrattiin vuosina 1931-1960 tehtyyn vastaavaan kartoitukseen. 1990-luvulla ruton alkaminen aikaistui koko maassa keskimäärin 3,5 vuorokautta vuodessa, Jokioisilla ja Lammilla vastaavasti 1,8 ja 1,6 vuorokautta vuodessa. Myös ruton ankaruus lisääntyi Lammilla ja Jokioisilla 1990-luvun puolivälin jälkeen. Tämä todettiin kasvustojen tuhoutumisnopeutta kuvaavien epidemiologisten muuttujien perusteella. Epidemioiden aikaistuminen ja mahdollisesti entistä aggressiivisemmin kasvustoja tuhoava rutto pitää ottaa huomioon, kun tehdään ruton ennustemalleja ja torjuntastrategioita.
Keywords: Ka; Ra; peruna; kasvinsuojelu; kasvitaudit; perunarutto; Phytophthora infestans; epidemiologia