Hieta turvejättöalueen maanparannusaineena - Heikkilä, Reijo (fi, 1988)
Tohmajärven Valkeasuolla järjestettiin vuosina 1981-86 hiekoituskoe turvetuotannosta vapautuneella alueella. Kokeessa käytettiin hietaa, jota saatiin koealueen pohjamaasta turvekerroksen alta. Käytännössä tämä hieta saadaan muokkauskerrokseen syväkynnöllä. Kokeessa kävi selville, että hiedan sekoitus muokkauskerrokseen oli välttämätön toimenpide tyydyttävän satotason saavuttamiseksi ohralla. Hiekoituksen vaikutuksesta satotaso lähes kaksinkertaistui vastaten hiekoitetuilla alueilla normaalia ohrasatoa. Kokeen alussa annettu kalkitus(5000 kg dolomiittikalkkia/ha) ja vuotuislannoitus olivat liian alhaisia, jotta viljavuusluvut olisivat nousseet tyydyttävälle tasolle. Hiekoitus kohotti myös selvästi jyvien hehtolitrapainoja ja kasvatti jyvän kokoa.

In 1981-86 a sanding experiment was set up in a peat cutover area at Valkeasuo in Tohmajärvi. Fine sand, obtained from under the peat is mixed into the subsoil with deep ploughing. The experiment showed that mixing peat with sand was necessary in order to achieve a satisfactory barley crop. Sanding nearly doubled the crop of sandy areas. The application rates of liming (5000 kg of dolomite lime per hectare) at the start of the experiment and the annual fertilizations were slightly low so that the productivity remained less than satisfactory. Sanding also clearly increased the hectolitreweight of grain and increased the grain size.