Metsätalouden kannustinjärjestelmän evaluointi - Laturi, Jani; Maidell, Marjo; Haltia, Emmi; Horne, Paula; Määttä, Kalle; Uusivuori, Jussi (Luonnonvarakeskus, 2021)
Luonnonvarakeskus ja Pellervon taloustutkimuksen tekivät touko-syyskuussa 2020 uuden metsätalouden kannustejärjestelmän luonnoksen evaluoinnin. Evaluoitu dokumentti on Metsätalouden kannustinjärjestelmä 2020 -luvulla työryhmän valmisteilla oleva muistioluonnos (30.4.2020). Tämä julkaisu on vain ulkoasullisesti muokattu versio maa- ja metsätalousministeriölle 30.9.2020 toimitetusta evaluointiraportista. Evaluointi oli osa uudistamisprosessia ja työryhmä luovutti valmiin esityksensä kannustejärjestelmästä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle neljä kuukautta evaluoinnin jälkeen 29.1.2021. Työryhmä on muokannut esitystään evaluoinnin perusteella. Evaluoinnissa toteutettiin kannustejärjestelmän luonnoksen kokonaisvaltainen ja systemaattinen arviointi. Luonnosta arvioitiin kokonaisuuden, yksittäisten tukitoimien ja tukitoimien yhteensopivuuden näkökulmista. Yksittäisten tukitoimien arvioinnissa käytettiin prosessiarvioinnin ja vaikuttavuuden arvioinnin näkökulmia ja tehtiin systemaattinen arvio tukitoimista arviointimatriisin avulla. Lisäksi esitettiin kehitysehdotuksia ja suosituksia uuteen metsätalouden kannustinjärjestelmään. Yksittäisten tukitoimien ja niiden yhteisvaikutusten lisäksi arvioitiin alue- ja kansantaloudellisia vaikutuksia, hallinnollista toimivuutta ja yritystuelle asetettuja vaatimuksia.
Keywords: Kemera; Metka2020; tukitoimi; taimikonhoito; terveyslannoitus; suometsä; metsätie; ympäristötuki; metsäluonnonhoito; kulotus; yritystuki; yksityismetsätalous; vaikuttavuus