Grain yield, net blotch and scald of barley in Finnish official variety trials - Robinson, Jonathan; Jalli, Marja (Agricultural Research Centre of Finland, 1997)
Suomen virallisten lajikekokeiden ohrakokeiden (Hordeum vulgare L.) satotulokset ja verkkolaikun (Pyrenophora teres Drechs. f. teres Smedeg.) ja rengaslaikun (Rhynchosporium secalis (Oud.) J.J. Davis) määrä analysoitiin tautien esiintymisen määrittämiseksi sekä taudin, genotyypin ja ympäristön satovaikutuksen selvittämiseksi. Lisäksi tutkittiin sään vaikutusta verkkolaikun ankaruuteen. Genotyyppi-koepaikka yhdysvaikutus oli tilastollisesti merkitsevä sadon mutta ei verkkolaikun esiintymisen suhteen. Verkkolaikun ankaruus vaihteli vuosittain mutta ei koepaikoittain. Verkkolaikun määrä kasvukauden lopussa oli suhteellisen pieni Saana- ja Thule-lajikkeilla eikä taudin esiintyminen ollut yhtä herkkä ympäristön vaikutukselle kuin esimerkiksi Tyralajikkeella. Arve oli oireiden perusteella alttein verkkolaikulle. Sen sato ei kuitenkaan kärsinyt taudin esiintymisestä, minkä vuoksi sitä voi pitää verkkolaikun kestävänä lajikkeena. Satotulosten ja verkkolaikun ankaruuden analysoint osoittaa, että genotyypin ja ympäristön yhdysvaikutuksen suuruutta ei voi selittää ohragenotyyppien verkkolaikunkestävyyseroilla. Rengaslaikun ankaruuden keskiarvolukemat olivat yleisesti pienempiä kuin verkkolaikun, ja sen merkitys näyttää verkkolaikkua vähäisemmältä. Uusien koepaikkojen tulosten lisääminen verkkolaikkutuloksiin ei muuttanut tehtyä johtopäätöstä verkkolaikun runsaamman esiintymisen ja suuremman sadon yhteydestä. Toukokuun sademäärä ja lämpötilasumma (yli 0°C) vaikuttivat verkkolaikun määrään ohrakasvustoissa kasvukauden lopussa. Ohran siementä ei Suomen virallisissa lajikekokeissa ole käsitelty kasvitautien torjunta-aineilla. Kylvö viileään ja märkään maahan näyttää edesauttavan ohran orasten verkkolaikkutartuntaa edellisvuonna tartunnan saaneesta kasvijätteestä vapautuvista verkkolaikkuitiöistä. Tulokset osoittavat, että kasvitautitulosten keräämistä virallisista lajikekokeista on kehitettävä.

Data on grain yield, and terminal severity of net blotch (Pyrenophora teres f. teres) and scald (Rhynchosporium secalis) from Finnish official barley (Hordeum vulgare) variety trials were analysed to indicate the pattern of disease incidence over six years and five sites for nineteen barley genotypes, and the effect of the diseases on yield and the genotype by environment interaction for yield. The effect of climatic factors on net blotch severity were also investigated. The genotype by site interaction for net blotch severity was not statistically significant, but that for yield was. Net blotch severity differed between years, but was similar across sites and there were statistically significant first order interactions between year, site and genotype. 'Saana' and 'Thule' had relatively low mean terminal net blotch scores and their reaction to the disease was less sensitive to the environment than was that of 'Tyra' for example. Analysis of yield data adjusted for net blotch severity indicated that the magnitude of the genotype by environment interaction terms were not accounted for to any significant degree by differences in relative net blotch resistances among the barley genotypes. Overall, mean scores for scald severity were lower than those for net blotch. Terminal net blotch severity was correlated with May rainfall and growing degree days.
Keywords: Ka; ohra; Hordeum vulgare; verkkolaikku; Pyrenophora teres; rengaslaikku; Rhynchosporium secalis; lajikekokeet; resistenssi; kasvitaudit; Foliar diseases; genotype by environment interaction Hordeum vulgare; Pyrenophora teres; Rhynchosporium secalis