Viherlannoituksestako apua viljelyn yksipuolisuuteen? - Känkänen, Hannu (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Viljelyä voidaan monipuolistaa viherlannoituksen avulla. Siten voitaisiin myös korjata tai estää niitä haittoja, joita yksipuolinen viljely aiheuttaa pellon kasvukunnolle. Maan kasvukuntoon vaikuttavat tehokkaimmin monivuotiset viherkesannot, mutta yksivuotisilla viherkesannoilla saadaan nopeammin vaihtelua lohkojen viljelykiertoon. Aluskasvit sopivat hyvien maiden kasvukunnon ylläpitäjiksi. Aluskasvien etu muihin viherlannoitusvaihtoehtoihin verrattuna on, että pellot ovat tuotantokäytössä joka vuosi. Viherlannoituksella kerätään typpeä tuotantokasvien käyttöön, pyrkien samalla estämään typen huuhtoutumista. Viherlannoituskasvuston avulla voidaan myös huolehtia maan kasvipeitteisyydestä, tuottaa biomassaa maahan muokattavaksi ja vaikuttaa maahan juurten välityksellä. Nämä tavoitteet ja viljelyn luotettavuus huomioon ottaen on puna-apilan ja timotein seos hyvä valinta niin viherkesantoihin kuin aluskasviksikin. Viherkesanto kannattaa perustaa aluskasvin tapaan, kylvämällä samanaikaisesti kevätviljan kanssa. Mikäli viherlannoituksen jälkeen ei kylvetä syysviljaa, kannattaa kasvustot kyntää maahan muiden syysmuokkausten jälkeen. Olosuhteiden kehittymistä pitää kuitenkin tarkkailla. Jäljellä oleva kasvukausi tulisi käyttää ravinteiden keräämiseen, mutta maa on kynnettävä ennen kuin se on liian märkää. Viherlannoitus on maan hidasta perusparannusta viljatilan viljelykierrossa. Sen lisäksi on kuitenkin muistettava huolehtia pellon muista viljelyoloista, sillä muuten viljelyn monipuolistamisesta ei saada parasta tehoa irti.

Inclusion of green manure crops in crop rotation reduced the negative effects of monoculture on soil fertility. Perennial green fallows provides the best enhancement of soil structure, but annual green fallows allow faster crop rotation. Undersown crops can be used to help maintain soils in good condition, enabling cash crops to be grown in all fields every year in spite of green manuring. Green manuring is used to channel nitrogen into the cash crop, but can also be used to bind N to inhibit leaching. If soil cover, biomass production and good effect of roots on soil structure are desired as well, a mixture of red clover and timothy is a reliable green fallow crop as well as an undersown crop. Green fallow is most profitably established in the same way as an undersown crop, by broadcasting simultaneously with cereal drilling. If winter cereals do not follow, the green manure crop should be ploughed in after the ploughing of other fields. The final incorporation date depends on the length of the growing season and conditions of the ploughing. Inclusions of green manure crops in cereal crop rotation provides a tool for soil improvement. All the other factors influencing soil structure and fertility must has however, be taken care of if the greatest benefit from green manuring is to be obtained.
More versatile crop rotation through green manuring
Keywords: Ka; viherlannoitus; kesanto; aluskasvit; sato; biomassa; kasvukunto; typpi; vilja; viljelykierto