Maan ja veden omistus: ongelmia, tietoa ja tutkimustarpeita - Hujala, Teppo; Hänninen, Harri; Leppänen, Jussi; Miettinen, Antti; Myyrä, Sami; Mäntymaa, Erkki; Niskanen, Olli; Ovaska, Sami; Pellikka, Jani; Peltola, Rainer; Pouta, Eija; Rikkonen, Pasi; et al. (Luonnonvarakeskus, 2017)
Suomessa valtaosa biomassan tuotannossa olevasta maatalous- ja metsätalousmaasta on yksityisomistuksessa. Maanomistuksen muutoksessa päätrendejä ovat olleet omistuksen rakenteen sekä omistajien arvojen ja tavoitteiden muutokset. Rakenteellisista muutoksista tärkeimpiä ovat olleet maaomistuksen polarisaatio, pirstoutuminen ja suuruusrationalisointi, aktiivimaatilojen väheneminen, omistajien ammatillinen eriytyminen, kaupungistuminen ja tietyiltä osin myös ikääntyminen. Näillä muutoksilla on suuria vaikutuksia biotalouteen, ruoan ja raakapuun tuotantoon ja tulevaisuudessa entistä enemmän ekosysteemipalvelujen tuotantoon. Tässä raportissa maanomistajuutta tarkastellaan kokonaisuutena. Raportissa nostetaan esiin maanomistukseen liittyviä ongelmia ja tutkimuksen vastauksia niihin. Ennen kaikkea pyritään olemassa olevan tiedon perusteella luotaamaan tulevaisuuden tutkimustarpeita. Raportissa tarkastellaan aluksi maanomistusrakenteen muutosta tilan sukupolvenvaihdoksien ja omistajien muutoksen näkökulmasta. Tarkastelua laajennetaan maanomistajien arvojen, tavoitteiden ja käyttäytymisen kuvaukseen. Raportti tarkastelee myös epäselviä omistusoikeuksia ja psykologisen omistajuuden näkökulmaa. Tilusjärjestelyjen, sekä pellon ja metsän vuokrauksen lisäksi raportissa käsitellään yhteisomistusta, osuustoimintaa sekä institutionaalista omistusta. Metsästysoikeuksien tarkastelun jälkeen luodaan katsaus maanomistajatutkimuksessa käytettävissä oleviin rekistereihin. Lopuksi vedetään yhteen tärkeimpiä tulevaisuuden tutkimustarpeita.
Artikkelit: Jussi Leppänen, Harri Hänninen ja Sami Myyrä. Maanomistusrakenne ja sukupolvenvaihdokset, s 7-12. Harri Hänninen, Heimo Karppinen ja Sami Myyrä. Maanomistajat bioresurssien tuottajina ja kuluttajina, s. 13-17. Heimo Karppinen, Sami Myyrä ja Eija Pouta. Maanomistajien arvot, tavoitteet ja niiden muutos, s. 18-21. Pekka Salmi, Jari Setälä, Erkki Mäntymaa, Rainer Peltola, Eija Pouta ja Antti Miettinen. Määrittelemättömät omistusoikeudet ja omistajuus, s. 22-28. Annukka Vainio. Psykologinen omistajuus, s. 29-31. Pasi Rikkonen, Sami Myyrä, Harri Hänninen, Jussi Leppänen ja Pekka Salmi. Tilus- ja yhdistämisjärjestelyt keinona parantaa rakennekehityksen hallittavuutta ja kilpailukykyä, s. 32-38. Teppo Hujala, Sami Myyrä, Harri Hänninen ja Sami Ovaska. Pellon ja metsän vuokraus – tarve vauhdittaa vai jarruttaa? s. 39-42. Pekka Salmi, Olli Niskanen ja Esa-Jussi Viitala. Osuustoiminta, yhteisomistus, yhteishallinta ja institutionaalinen omistus, s. 43-46. Jani Pellikka. Maanomistajat, metsästysoikeus ja metsästys, s. 47-51. Harri Hänninen. Rekisteriaineistojen käyttö maanomistajatutkimuksissa, s. 52-56. Heimo Karppinen. Lopuksi, s. 57-58.
Keywords: omisturakenne; pellon omistus; yksityismetsän omistus; kalavedet; maanvuokraus; metsästys; yhteisomistus