Minttulajien laatuvertailu Pohjois-Suomessa - Aflatuni, Abbas; Uusitalo, Jouko; Joutsamo, Topi (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Minttulajien ja -lajikkeiden eteerisen öljyn määrää ja laatua tutkittiin MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasemalla vuosina 1997 98. Tutkittavana oli kuusi piparminttukantaa, sahalininminttu, japaninminttu, Mentha japonica ja kolme viherminttulajiketta. Eniten mentolia sisälsivät toisena vuonna amerikkalainen, kiinalainen ja egyptiläinen Black itcham -piparminttu, 55 62 %. Eniten öljysatoa saatiin myös Black Mitcham -piparmintusta (136 kg/ha). Japaninmintun ja sahalininmintun mentolipitoisuus oli 68 89 %. Kaikissa vihermintuissa pääkomponenttina oli karvoni, jonka pitoisuus oli 79 88 %. Japanin- ja sahalininmintujen eteerisen öljyn komponenttien pitoisuuksissa ei ollut suuria eroja ensimmäisenä ja toisena vuonna istutusten jälkeen, sen sijaan mentonin ja mentolin pitoisuuksissa oli eroja. Japaninmintussa mentolia oli hieman enemmän kuin sahalininmintussa.

The essential oil quantity and quality of twelve different mint species grown at the North Ostrobothnia Research Station in Ruukki (64 40 N, 25 05 E) were studied in 1997 and 1998. The species were Mentha x piperita L. (peppermint) of six origins, Mentha arvensis var. sachalinensis, Mentha arvensis var. piperacens, Mentha japonica and Mentha spicata L. of three origins. The content of menthol was highest in the peppermint varieties of American, Chinese and Egyptian Black Mitcham in the first and second year (55 62%). Black Mitcham gave the highest essential oil yield in the second year (136 kg/ha). The mean menthol content in Mentha arvensis sp. ranged from 68% to 89%. Carvone was consistently present as the main constituent in all spearmint oils analyzed, the contents ranging from 79% to 88%. No major differences were noted in oil contents between the leaves of the M. arvensis var. piperacens and M. arvensis var. sachalinensis in the first and second years of planting, but there were differences in the menthol and menthone concentrations. The menthol content in M. arvensis var. piperacens was slightly higher than that in M. arvensis var. sachalinensis.
Keywords: Pu; mintut; Mentha; lajit; lajikkeet; kasvintuotanto; haihtuvat öljyt; laatu; mints; Mentha; species; varities; quality; essential oils; plant production