Lyhytkuituisen pellavan korjuu-, varastointi- ja käsittelytekniikan kehittäminen - Pasila, Antti; Pehkonen, Aarne; Suokannas, Antti (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Uudet luonnonkuitujen käyttökohteet edellyttävät pellavan ja kuituhampun korjuu- ja prosessointiteknologian kehittämistä, jotta tuotantokustannuksia voidaan nykyisestä alentaa. Tulosten mukaan pellavan varsien kuivauskustannukset olivat melko korkeat ja kuituhampun kuivaaminen syksyllä oli taloudellisesti mahdotonta. Kustannusten alentamiseksi käytettiin jo aiemmin esiteltyä dry-line -menetelmää, jossa pellavan tai kuituhampun varret korjataan vasta viljelyvuotta seuraavana keväänä. Pellavan ja kuituhampun prosessointiin kehitettiin vasaramyllyn ja rumpulajittelimen yhdistelmä, jonka avulla mitattiin korjuuajankohdan vaikutusta kuitusaantoon.

The aim of this project (1997 1998) was to study existing technology and develop new harvesting technology in order to cut the high production costs of short-fibre materials. The work was divided into three main parts: assessing the costs of harvesting hemp and flax in autumn; studying the options for cutting the costs; and measuring the processibility of yields harvested with different technologies using pilot equipment developed during the project.
Keywords: Ka; hamppu; pellavat; kuidut; kuivaus; valmistus; hemp; flax; fibres; bast fibre; drying; dry-line; processing; short fibre