Porkkanan lajike- ja varastointikokeet - Hintikainen, Veikko; Kivijärvi, Pirjo; Rimhanen, Karoliina; Tillanen, Anne; Valo, Ritva (MTT, 2008)
Vuonna 2007 testattiin tilakokeissa kolmella eri tilalla useita varastoporkkanalajikkeita. Tavoitteena oli testata lajikkeiden soveltuvuutta eri kasvuolosuhteissa ja viljelykäytännöissä. Kokeet toteutettiin Mäntyharjussa Etelä- Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla Nivalassa ja Haapavedellä. Koelajikkeina olivat Anastasia, Nandera, Natalja (vain Mäntyharju), Nelix, Nevis, Senator, Soprano ja Texto. Verrannelajikkeina olivat tiloilla yleisesti viljelyssä olevat lajikkeet Maestro ja Yukon. Mäntyharjun kokeessa lajikkeet taimettuivat tasaisesti, ja kaikki lajikkeet tuottivat runsaita hehtaarisatoja. Kauppakelpoiset sadot olivat 70 835 89 259 kg/ha lajikkeesta riippuen. Pohjois-Pohjanmaan kokeissa tulosten luotettavuutta heikensi lajikkeiden huono ja epätasainen taimettuminen, jolloin lajikkeiden todelliset erot eivät välttämättä tulleet esille. Haapaveden kokeessa kauppakelpoiset sadot olivat 37 319 65 569 kg/ha ja Nivalassa 16 154 34 647 kg/ha. Verranteena toimineet, tiloilla yleisesti viljelyssä olevat lajikkeet Maestro ja Yukon pärjäsivät hyvin satovertailussa. Koelajikkeista Senator pärjäsi hyvin suhteessa verrannelajikkeisiin kaikilla koepaikoilla. Mäntyharjun kokeessa Nandera-lajike tuotti selvästi muita lajikkeita suuremman kokonaissadon, mutta liian myöhäisestä korjuuajankohdasta johtuen sadossa oli paljon haljenneita ja katkeilleita porkkanoita. Pestynä Nanderan ulkonäkö oli hieman nuhjuinen. Natalja- ja Soprano-lajikkeet voisivat kokonsa ja ulkonäkönsä puolesta soveltua pussiporkkanaksi. Varastointikestävyyttä ennakoivan esitestin mukaan Anastasia- ja Textolajikkeet eivät tulisi säilymään maaliskuulle kestävässä varastoinnissa. Sen sijaan muissa lajikkeissa esiintyi vain vähäisiä määriä varastotauteja ja kauppakelpoisuus oli 94 100 %. Varsinaisen varastointikokeen purku tammi- ja helmikuussa osoitti, että parhaiten varastossa oli säilynyt Maestro-lajike. Toiseksi parhaiten säilyi Natalja-lajike, jonka kauppakelpoisuus (64 %) oli vielä helmikuussa Maestron luokkaa. Esitestin mukaisesti Anastasia- ja Texto- lajikkeiden säilyvyys oli varastoinnissa heikoin.
Keywords: Pu; avomaanvihannekset; porkkana; lajikkeet; lajikekokeet; koetoiminta; vertailu; kasvinviljelytilat; varastointi; varastointitappiot; kestävyys