Kasvitautien ja tuholaisten kesä 2005: Kirvat kurissa, etanoista riesaa - Markkula, Irmeli (Maaseudun Tulevaisuus, 2005)
Kasvukaudella 2005 korostui viljelykierron ja muokkausmenetelmän merkitys. Lehtilaikkutaudit tekivät pahaa jälkeä viileän alkukesän aikana niillä alueilla, joilla oli tehty kevytmuokkausta eikä viljelykiertoa ollut harjoitettu. Heinäkuun helteet kuitenkin pysäyttivät taudit eikä pahoja ongelmia ollut. Punahomeen ruskettamia yksittäisiä jyviä näkyi silti tähkissä jo varhain. Viljojen kirvoja ei juuri tarvinnut torjua, ja tautien aiheuttamat tuhotkin olivat varsin alueittaisia.
Keywords: Ta; kasvitaudit; tuholaiset; tuhoeläimet; kirvat; etanat; lehtilaikut; perunarutto; hillanälvikäs; mansikkanälvikäs; pihlajanmarjakoi; omenakääriäinen; peltoetana; espanjansiruetana