Ayrshiresonnit lihakkaampia kuin holsteinit - lihan laadussa vain pieniä eroja - Huuskonen, Arto; Keto, Liisa; Manni, Katariina (Faba osk, 2024)
Suomalainen naudanlihantuotanto perustuu pääosin maitorotuisten vasikoiden kasvatukseen. Sen vuoksi maitorotuisten eläinten lihantuotanto-ominaisuuksilla on tärkeä merkitys kotimaisen lihantuotannon kannalta. Meillä kaksi yleisintä lypsyrotua ovat holstein ja ayrshire. Rekina-hankkeessa vertailtiin näiden rotujen välisiä eroja lihantuotannossa. Tuotanto-ominaisuuksien lisäksi tarkastelussa olivat mukana myös lihan laatuun liittyvät ominaisuudet. Ay-sonnien ruhot olivat puolestaan lihakkaampia hol-sonneihin verrattuna. Ulkofileen leikkuuvasteeseen tai aistinvaraisesti arvioituun mureuteen, mehukkuuteen ja makuun rotu ei tässä tutkimuksessa vaikuttanut millään tavalla.
Lehtiartikkeli (rinnakkaistallennusluvan asianumero: 515/12 05 01 02/2022)
Keywords: naudanlihantuotanto; sonnit; rodut; lihan laatu; ruhot