Kalakantojen tila vuonna 2020 sekä ennuste vuosille 2021 ja 2022 : Silakka, kilohaili, turska, lohi, meritaimen, siika, kuha, ahven ja hauki - Raitaniemi, Jari; Sairanen, Samuli (Luonnonvarakeskus, 2021)
Itämeren silakkasaalis vuonna 2020 oli 254 000 tonnia eli noin 54 % 1980-luvun alun huippuvuosista. Pohjanlahden silakkakannan arvioidaan pienentyneen 2010-luvulla, mutta olevan edelleen runsas. Syksyn 2020 kaikuluotauksissa Selkämerellä silakan yksilömäärä arvioitiin runsaiden pienten yksilöiden vuoksi ennätyssuureksi jaksolla 2007–2020. Pääaltaan ja Suomenlahden silakkakanta on heikentynyt lähelle vuosituhannen vaihteen aallonpohjaansa. Suomen silakkasaalis, josta 64 % saatiin Selkämereltä, oli 92 000 tonnia. Itämeren kilohailisaalis oli 271 532 tonnia, mistä Suomen osuus kattoi 12 500 tonnia. Kilohailikanta on pienentynyt 1990-luvun huipustaan, mutta pysynyt silti runsaana. Vuonna 2020 Itämerestä kalastettiin turskaa virallisten kalastustilastojen mukaan 7 262 tonnia, mistä itäisen kannan osuus oli 2 899 ja läntisen kannan osuus 4 363 tonnia. Suomen 24 tonnin turskasaalis saatiin lähes kokonaan verkoilla Saaristomereltä ja Ahvenanmereltä. ICES suosittaa, että itäistä turskakantaa ei kalasteta vuonna 2022. Vuonna 2020 Itämeren tilastoitu lohisaalis oli 912 tonnia. Suomalaisten 365 tonnin lohisaaliista kaupalliset kalastajat saivat 187 tonnia ja vapaa-ajan kalastajat jokipyynti mukaan lukien 178 tonnia. Suomen kaupallinen lohisaalis pyydettiin rannikoilta ja vapaa-ajan kalastuksen jokisaaliista Itämereen laskevissa joissa lähes 90 % Tornionjoelta. Suurin osa saaliista oli peräisin luonnonkudusta. Itämereen istutettiin 4,8 miljoonaa vaelluspoikasta, ja luonnontuotannoksi arvioitiin 2,8 miljoonaa lohen vaelluspoikasta 2020. Tenojoelle asetettiin kalastuskielto vuodelle 2021. Vuodesta 2019 lähtien luonnonvarainen meritaimen on ollut merialueellamme ja mereen laskevissa jokivesissä kokonaan rauhoitettu. Taimenjokien poikastiheydet ovat olleet jokien tuotantokykyyn nähden pieniä. Rasvaevättömät taimenet saa ottaa saaliiksi, ne on istutettu kalastettavaksi. Suomen merialueen kaupallinen siikasaalis vuonna 2020 oli 389 tonnia eli pienin vuonna 1980 alkaneessa seurannassa. Pääosa Pohjanlahden siikasaaliista on istutettua vaellussiikaa, Perämerellä karisiika lisääntyy kokonaan luontaisesti. Merialueen kaupallinen kuhasaalis vuonna 2020 oli 193 tonnia ja saatiin pääosin verkoilla, saaliista yli puolet saatiin Saaristomereltä. Kaupallisen kalastuksen pyyntiponnistus pieneni, mutta yksikkösaalis kasvoi. Merialueen kaupallinen ahvensaalis oli 677 tonnia vuonna 2020 ja pieneni edeltävästä vuodesta. Se pyydettiin lähinnä rysillä ja verkoilla. Ahvenen kalastuksen paino on rannikolla Saaristomerellä ja Pohjanlahdella. Seurantajaksolla vuodesta 1980 merialueen kaupallinen haukisaalis on ollut keskimäärin 211 tonnia ja oli vuonna 2020 jakson pienin, 129 tonnia.
Keywords: kalavarat; meri; silakka; kilohaili; turska; lohi; meritaimen; siika; kuha; ahven; hauki