METSO-tilannekatsaus 2017 : Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2008–2025 - (:unkn) unknown (Luonnonvarakeskus, 2018)
METSO-tilannekatsaus esittelee ohjelman tuloksia ja etenemistä vuoden 2017 aikana sekä kuvaa lyhyesti vuoden 2018 toimintaa ja suunnitelmia. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset) perustivat vuonna 2017 METSO-ohjelmassa uusia luonnonsuojelulain mukaisia pysyviä ja määräaikaisia suojelualueita sekä hankkivat alueita valtiolle luonnonsuojeluun yhteensä 3 388 hehtaaria. ELY-keskukset ovat toteuttaneet vuosina 2008–2017 METSO-ohjelmaa yhteensä 51 541 hehtaarin alalla. METSOssa suojelulualueverkoston kehittämiselle asetetusta kokonaistavoitteesta (96 000 ha) on tähän mennessä toteutettu noin 67 prosenttia. Toteutukseen lasketaan ELY-keskusten METSO-toteutus vuosina 2008–2017 (51 541 ha) sekä Metsähallituksen 13 000 hehtaarin valtion maiden METSO-suojelu vuonna 2014. Suomen metsäkeskus solmi Kestävän metsätalouden rahoituslain (Kemera) ympäristötukisopimuksia vuonna 2017 yhteensä 1 855 hehtaarille. Ympäristötukisopimuksia on tehty vuosina 2008–2017 yhteensä 38 009 hehtaarille. Vuosina 2008–2017 METSO-elinympäristöissä on toteutettu luonnonhoitohankkeita yhteensä 4 711 hehtaarilla, josta 111 hehtaaria vuonna 2017. Ympäristötukisopimuksilla ja luonnonhoitohankkeiden toteutuksella on saavutettu yhteensä 52 prosenttia (42 720 ha) niille asetetusta kokonaistavoitteesta (82 000 ha). Vuonna 2017 Metsähallituksen Luontopalvelut ennallisti ja toteutti luonnonhoitoa valtion suojelualueilla METSO-ohjelman toiminta-alueella yhteensä 3 305 hehtaarin alalla. Yhteensä Metsähallitus on toteuttanut ennallistamis- ja luonnonhoitotoimia valtion suojelualueilla 20 488 hehtaarin alalla vuosina 2008–2017. METSOn toimintakaudella vuosina 2008–2017 Metsähallituksen Luontopalvelut on toteuttanut yksityisillä suojelualueilla ennallistamis- ja luonnonhoitotoimia yhteensä 1 698 hehtaarilla, josta 119 hehtaaria vuonna 2017. Metsähallitus Metsätalous Oy:tä koskeva luonnon- ja vesienhoidon suunnitelma valmistui ja sen toteuttaminen alkoi vuonna 2017. Vuonna 2017 luonnonhoidollisia toimenpiteitä toteutettiin valtion talousmetsissä METSO-ohjelman toiminta-alueella yhteensä 1 313 hehtaarilla, minkä lisäksi poltettiin yhteensä yhdeksän säästöpuuryhmää. Koko maassa toimenpidehehtaareita kertyi 4 176 ja säästöpuuryhmiä poltettiin 18 kappaletta. Vuonna 2017 oli käynnissä neljä METSO-ohjelman yhteistoimintaverkostoa ja neljä valtakunnallista luonnonhoidon kehittämishanketta. Zonation-ohjelmiston käyttöön pohjaava METSOn kehitystyö ja Luonnonvarakeskuksen METSO-tutkimushankkeet jatkuivat edellisvuosien tapaan. ELY-keskuksilla oli käynnissä vuonna 2017 useita alueellisia viestintähankkeita METSOn markkinoimiseksi maanomistajille. Suomen Metsäkeskus toteutti hankkeet ostopalveluna yhteistyössä ELY-keskusten kanssa. Hallitus esitti puolivälitarkastelussaan 2017 vuoden 2018 valtion talousarvioon viiden miljoonan euron vuotuisen lisärahoituksen METSO-ohjelman toimeenpanoon, tästä kolme miljoonaa euroa ympäristöministeriön hallinnonalalle ja kaksi miljoonaa euroa maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalle. Lisäksi ympäristöministeriön hallinnonala sai viiden miljoonan euron lisärahoituksen vuosille 2018 ja 2019. Vuonna 2018 METSO-ohjelmaa toteutetaan edelleen ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön hallinnonaloilleen laatimien kohdentamisperiaatteiden mukaisesti. Toteutus painottuu eteläisimpään Suomeen. Vuonna 2018 toteutetaan METSOn väliarviointi ja vietetään METSO-ohjelman kymmenvuotisjuhlavuotta.
Keywords: monimuotoisuus; luonnonsuojelu; metsät; metsänomistajat; toimintaohjelmat