Turve porsastuotannossa - Nieminen, Kati (fi, 2000)
Opinnäytetyössä perehdytään turpeeseen ja sen käyttöön porsastuotannossa kuivikkeena. Turve anataa sioille mahdollisuuden tonkimiseen ja maa-aineksen syömiseen. Turve on pehmeä ja allapysyvä imukykyinen kuivike, jolla on positiivisia vaikutuksia terveyteen. EU kielsi 1.8.1999 kokonaan kasvunedisteiden käytön porsaiden rehuissa. Tutkimuksen tarve terveelliseen porsaiden hoitoon ilman ripuleita on ajankohtaista. Opinnäytetyön pohjana on MTT:llä toteutettu koe, josta saatiin tutkimusaineistoa 58 pahnueesta. Merkittävimmät tulokset tulivat porsasripuleista ja porsaiden hemoglobiiniarvoista, jotka olivat päätutkimuksen kohteena. Vertailuryhmän kutterinlastukuivituksella olleiden porsaiden ripuli-indeksi oli 13.7/pahnue ja vastaavasti turveryhmän porsailla tulos oli 2.9/pahnue. Lisäksi kirjattiin muita terveysseikkoja porsailta sekä emakoilta, niistä on raportti myös tässä opinnäytetyössä. Emakoilla kutterinlasturyhmässä oli MMA:ta viisi tapausta ja turveryhmässä yhdellä emakolla.
Opinnäytetyö: Hämeen ammattikorkeakoulu, Mustiala 2000.
Nimekkeen selvennys: The use of peat as bedding in pig production.
Keywords: Ko; porsas; turve