Koivutisle karkottaa etanat ja kotilot - Lindqvist, Isa; Lindqvist, Bengt; Tiilikkala, Kari; Hagner, Marleena; Setälä, Heikki (MTT, 2009)
Koivutisle on grillihiilen valmistuksessa syntyvä sivutuote, jota voidaan käyttää kasvinsuojeluaineena. Tisle sisältää hyvin paljon eri yhdisteitä, joista osa on haihtuvia. Yksi monista tehovaikutuksista liittyy nilviäisten häirintään haihtuvien ainesosien avulla ja siten hyötykasvien suojeluun etanoiden ja kotiloiden aiheuttamilta haitoilta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli osoittaa, että koivutisleestä kehitetyt rajausaineet estävät espanjansiruetanan (Arion lusitanicus) ja lehtokotilon (Arianta arbustorum) pääsyn tisleellä käsiteltyjen muovimateriaalien yli. MTT:n koekentällä Jokioisissa ruukuissa kasvavia kiinankaaleja suojattiin sivelemällä ruukkujen ulkopinnat tisleellä. Osa ruukuista varustettiin muovikauluksella suojaamaan tislettä sateelta ja auringonpaahteelta. Lehtokotilokokeissa Lahdessa hyötykasvien suojana käytettiin pleksiaidasta tehtyjä kehikkoja, joiden yläreunat taitettiin sadesuojaksi. Etanakokeessa ruukut käsiteltiin juoksevamman (BTO1) ja tahmeamman (BTO2) tisleen seoksella viikon tai kahden viikon välein kuukauden ajan. Kontrolleina toimivat käsittelemättömät ruukut. Kotilokokeessa sekoitettiin tislettä (BTO2) vaseliiniin, jota siveltiin pleksiaitojen yläreunoihin. Tehoa verrattiin pelkästään tisleellä tai vaseliinilla käsiteltyihin aitoihin. Laboratoriokokeissa selvitettiin myös tisleruiskutteiden vaikutusta kotiloiden lisääntymiseen. Koivutisle ja sen vaseliiniseos estivät nilviäisten pääsyn hyötykasveille tehokkaasti. Etanat eivät halunneet ylittää tislekäsiteltyjä pintoja kolmeen viikkoon käsittelyn jälkeen. Viikon välein käsitellyissä ruukuissa kiinankaalit säilyivät koskemattomina koko kokeen ajan. Vaseliini lisäsi selvästi koivutisleen tehoa, sillä kertakäsittely riitti pitämään lehtokotilot poissa hyötykasveilta seitsemän viikon ajan. Tislekäsittelyt ruiskutteina eivät tuhonneet kotiloaikuisia eivätkä haitanneet munien kuoriutumista.

In recent years, populations of the land snail (Arianta arbustorum) and the Iberian slug (Arion lusitanicus) have substantially increased in many areas of northern Fennoscandia. As a result, considerable plant damage in home gardens and commercial nurseries has occurred. In this study, birch tar oil (BTO), a botanically derived plant protection product, was tested against these molluscs. Our aim was to examine whether BTO alone, and BTO mixed with Vaseline could be applied as 1) a molluscide when sprayed on land snails, 2) a mollusc repellent when painted on a Perspex barrier-fence, and, when smeared on pots containing Brassica pekinensis seedlings. The results demonstrated that when applied as a spray on snails, BTO did not act as a toxic molluscide but rendered the snails inactive for a period of several months. In addition, the use of BTO alone on the barrier fence proved to efficiently repel both snails and slugs. However, the repelling-efficiency was short-term and repeated treatments were required to keep the slugs away from the plants. On the other hand, the BTO-Vaseline mixture prevented the land snails from passing over the treated fence for up to several months. Results of these experiments provide evidence that birch tar oils, especially when mixed with Vaseline, serve as an excellent long-term repellent against molluscs.
Keywords: Ka; koivutisle; kasvinsuojelu; kasvinsuojeluaineet; torjuntamenetelmät; biologinen torjunta; karkotteet; molluskisidit; nilviäiset; etanat; kotilot; espanjansiruetana; lehtokotilo