Metsätuhot vuonna 2012 - (:unkn) unknown (Finnish Forest Research Institute, 2013)
Metsätuhot olivat vuonna 2012 kokonaisuutena ottaen Suomessa tavanomaisia. Juurikääpälajien levinneisyyskartoituksissa on havaittu männyntyvitervastautia aiheuttavan männynjuurikäävän olevan lännessä pelättyäkin yleisempi ja kuusenjuurikääpäkin on leviämässä yhä pohjoisemmaksi. Sateinen kesä hillitsi myrskytuhopuissa lisääntyviä tuholaisia, mutta pystypuiden kirjanpainajatuhoja on edelleen runsaasti Etelä-Suomessa. Metsäntutkimuslaitos (Metla) ja Suomen metsäkeskus käynnistivät toukokuussa kirjanpainajakantojen seurannan. Myyrät eivät aiheuttaneet laajoja taimikkotuhoja. Metlan pitkäaikaiset seuranta-aineistot osoittavat myyrien kannanvaihteluiden olevan edelleen selvästi syklisiä suurimmassa osassa Suomea ja että kannanvaihteluihin vaikuttavat enemmän kesän kuin talven sääolosuhteet.Uusia vieraspatogeeneja tai tuhohyönteisiä ei vuonna 2012 havaittu Metlan seurannoissa.
Metsätuhojen vuosiraportti
Keywords: juurikäävät; kirjanpainaja; metsän taudit; metsätuhot; myrskytuhot; nisäkästuhot; tuhohyönteiset