Vadelma- ja piparjuurikokoelmat - yhdessä erikseen - Hietaranta, Tarja; Kinnanen, Hilma (MTT, 2008)
MTT Piikkiössä ylläpidetään sekä vadelmien (Rubus) että piparjuuren (Armoracia rusticana) kasvullisia kokoelmia. Molemmat ovat kokoelman ylläpidon kannalta hankalia. Runsaasti versoja tuottavan juuriston ansiosta sekä vadelmat että piparjuuret leviävät tehokkaasti ja kokoelman näyteruutuihin voi helposti sekoittua naapuriruutuun istutettua kantaa. Uuden vadelmakokoelman näyteruudut onkin sijoitettu neljän metrin etäisyydelle toisistaan. Piparjuurikokoelma on perustettu vadelmakokoelman sisään, niin että jokaisen vadelmaruudun väliin on istutettu piparjuuri. Kokeilun tarkoituksena on, että piparjuuret estävät vierekkäisten vadelmanäytteiden kasvamisen toistensa lomaan ja päinvastoin. Jäykkä savimaa ja riviväleihin kylvetty nurmi hillitsevät myös osaltaan liiallista juuriversojen muodostumista.
Keywords: Ka; Armoracia rusticana; geenipankit; geenivarat; kokoelmat; piparjuuri; Rubus; vadelmat