Lypsylehmien energiaruokintasuositusten päivitys - Huhtanen, Pekka; Guinguina, Abdulai; Kuoppala, Kaisa; Sairanen, Auvo (Luonnonvarakeskus, 2026)
Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että lypsylehmien ylläpitoenergian tarve on aiemmin arvioitua suurempi. USA:ssa Nutrient Requirements of Dairy Cattle (NASEM 2021, https://doi.org/10.17226/25806) nosti ylläpitotarpeen arvoon 0,63 MJ muuntokelpoista energiaa (ME) / kg metabolinen elopaino, joka on 22 % Luken nykyisiä rehutaulukoiden suosituksia suurempi. Rehutaulukoiden suositusten päivittämiseksi kerättiin respiraatiokammiokokeista 930 havaintoa sisältävä aineisto. Meta-analyysin perusteella lehmien ylläpitoenergian tarve on Luken nykyisiin suosituksiin verrattuna suurempi, mutta maidontuotantoon tarvittavan energian tarve on nykyisiä suosituksia pienempi. Uudeksi muuntokelpoisen energian ylläpitotarpeeksi arvioitiin 0,63 MJ/kg metabolista elopainoa ja tuotantotarpeeksi 5,0 MJ/kg energiakorjattua maitoa (ekm). Lypsylehmän muuntokelpoisen energian tarve, MJ/pv, on ylläpitoon elopaino0.75kg × 0,63 MJ/kg ja maidontuotantoon 5,0 MJ/kg ekm × ekm, kg/pv. Lisääntynyt ylläpitoenergian tarve johtuu todennäköisesti siitä, että lehmien tuotostason noustessa metabolisesti aktiivisten kudosten, suoliston ja maksan, osuus elopainosta on lisääntynyt. Lisäksi edelliset ylläpitotarvesuositukset perustuivat paastoaineenvaihdunnalla tehtyihin kokeisiin. Energiantarvesuositusten lisäksi tarkennettiin muuntokelpoisen energian ME-korjaustermiä (dieetin korjattu energiapitoisuus) virtsan ja metaanin sisältämän energian osalta. Nämä tappiot pienenevät ruokintatason noustessa. Uusi ME-korjaus (ME discount, MJ ME/kg kuiva-ainetta (ka) ylläpitotasoon nähden on: -34,5 + 4,94 × MEyp + 1,59 × ka-syönti - 0,43 × rv + 0,0011 × rv2 – 0.6 × ka-syönti, jossa MEyp (MJ/kg ka) on dieetin korjaamaton ME-pitoisuus ylläpitotasolla, ka-syönti ilmaistaan yksikössä kg ka/pv ja rv on dieetin raakavalkuaispitoisuus (g/kg ka). Dieetin korjattu energiapitoisuus on MEyp – ME-korjaus. Päivitetyt suositukset tarjoavat aiempaa tarkemman arvion lypsylehmien energiantarpeesta
Keywords: ruokintasuositukset; ylläpitoenergia; maidontuotannon energia; sulavuus; metaani; virtsa