Säilörehun hometoksiinit ja niiden vaikutukset naudoilla - Koivunen, Erja; Huuskonen, Arto (Luonnonvarakeskus, 2018)
Käsillä oleva säilörehun hometoksiineja käsittelevä kirjallisuuskatsaus tuotettiin osana Tuottava itäsuomalainen naudanlihantuotanto -hanketta. Hankkeen päätavoitteina oli turvata edellytykset naudanlihaa tuottavien tilojen jatkuvuudelle, parantaa kotimaisen naudanlihantuotannon kilpailukykyä ja varmistaa korkealaatuisen kotimaisen naudanlihan saatavuus kuluttajille myös ensi vuosikymmenellä. Tässä kirjallisuusselvityksessä kootaan yhteen tietoa siitä, mitä säilörehun toksiineista ja niiden vaikutuksista nautoihin tiedetään ja mitä tulevaisuuden tutkimustarpeita asiaan liittyen on olemassa. Selvitys päätettiin toteuttaa, koska nurmisäilörehun toksiineista tiedetään hyvin vähän. Yleisesti tiedetään, että toksiinit voivat aiheuttaa merkittäviä tuotanto-, terveys- ja lisääntymisongelmia. Kolmen niittokerran yleistyminen nurmisäilörehun korjuussa siirtää sadon painopistettä loppukesän ja alkusyksyn kosteisiin oloihin. Tämä saattaa osaltaan lisätä riskiä hometoksiinien muodostumiselle. Tuottava itäsuomalainen naudanlihantuotanto -hanketta rahoitettiin Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta, ja tuki myönnettiin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan ELY-keskusten kautta. A-Tuottajat Oy toimi hankkeen päätoteuttajana ja hallinnoijatahona. Luonnonvarakeskus toimi hankkeen osatoteuttajana ja vastasi tämän kirjallisuuskatsauksen toteutuksesta.
Keywords: hometoksiinit; naudat; nurmisäilörehu; mykotoksiinit; tuotanto; terveys