Maiseman huomioon ottaminen metsätaloudessa - Karjalainen, Eeva; Mäkinen, Kirsi; Tyrväinen, Liisa; Silvennoinen, Harri; Store, Ron (Finnish Forest Research Institute, 2010)
Selvityksen tavoitteena on kuvata kuinka maisema-arvoja tuotetaan metsätalouden ja metsänkäsittelyn prosesseissa sekä antaa kehittämisehdotuksia siitä kuinka maisema voitaisiin nykyistä paremmin ottaa huomioon metsätaloudessa. Selvitys koskee metsätalouskäytössä olevia alueita. Selvityksessä tarkastellaan metsämaiseman roolia lainsäädännössä, kaavoituksessa, ryhmäsertifioinnissa ja metsäohjelmissa. Raportissa kuvataan miten maisema otetaan huomioon metsänhoidon suosituksissa ja ohjeistossa, metsä- ja leimikonsuunnittelussa, puunkorjuussa sekä puunkorjuun laadun arvioinnissa. Selvityksessä tarkastellaan maisemanhoidon kustannuksia, maisemaan liittyviä sopimus- ja korvauskäytäntöjä sekä maisemanhoidon koulutusta metsäsektorilla. Lisäksi annetaan esimerkkejä maisemasuunnittelun ja -hoidon käytännöistä muissa maissa. Maisema- ja virkistysarvojen määrittämisessä metsän käyttäjien näkemykset ovat tärkeitä, ja siksi selvityksessä kootaan tietoa metsämaisema-arvostustutkimusten tuloksista sekä metsänomistajien suhtautumisesta maisemanhoitoon. Lisäksi tarkastellaan menetelmiä, joilla maisema-arvot voidaan liittää metsäsuunnitteluun. Lopuksi esitetään tutkimus- ja kehittämisehdotuksia siitä miten maisemanhoitoa voitaisiin edistää ja metsämaiseman laatua parantaa.
Taitto: Anne Siika
Keywords: kaavoitus; lainsäädäntö; leimikonsuunnittelu; maisema; maisema-arvostukset; maisemanhoito; metsäsuunnittelu; metsätalous; puunkorjuu