Vehnälajikkeiden leivontalaatu virallisissa lajikekokeissa 1988-1994 - Salo, Yrjö; Kontturi, Markku; Talvitie, Heikki; Kartio, Mirja (Maatalouden tutkimuskeskus, 1998)
Syys- ja kevätvehnälajikkeiden leivontalaatua tutkittiin Maatalouden tutkimuskeskuksen järjestämien virallisten lajikekokeiden sadoista Valtion Viljavaraston, nykyisen Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen viljalaboratoriossa vuosien 1988-1994 sadoista. Vuosittain tehtiin leivontalaadun määritykset kolmen koepaikan sadoista. Määritykset tehtiin mittarilajikkeista, neuvonnallisista lajikkeista ja uusista linjoista. Tässä julkaisussa kuvataan käytetyt analyysimenetelmät ja analyysien tunnusluvut. Lisäksi esitetään tulosten yhteenveto ja kuvataan eri syys- ja kevätvehnälajikkeiden leivontalaatua. Kenttäkokeista korjattujen vehnien satonäytteistä määritettiin jauhosaanto, jauhon sakoluku ja valkuaispitoisuus, sitko, Zeleny, jauhojen vedensidonta, farinogrammi ja ekstensogrammi. Lisäksi tehtiin koeleivonta ja koeleivonnassa leivottu vuokaleipä arvosteltiin. Syysvehnälajikkeista paras jauhosaanto oli Mironowskajalla, Hankkijan Ilveksellä ja Tjelvarilla. Pitkon jauhosaalis oli huonoin, mutta valkuaispitoisuus suurin. Sitkon määrä oli suurin Vakalla, Pitkolla ja Otsolla. Auralla oli paras Zeleny-luku. Vedensidonta oli paras Hankkijan Ilveksellä, Otsolla ja Vakalla. Ekstensogrammi oli pitkä ja korkea Auralla. Suurimmat leipätilavuudet ja arvoluvut olivat Auralla ja Pitkolla. Kevätvehnälajikkeista paras jauhosaanto oli Renolla, heikoin Sportilla ja Matadorilla. Valkuaispitoisuus oli suurin Sportilla, Hetalla, Hankkijan Ullalla, Manulla ja Polkalla. Zeleny-luvun mukaan parhaita olivat Sport, Manu, Luja, Bastian, Hankkijan Ulla, Satu ja Heta. Huonoimpia Zeleny-luvun mukaan olivat Matador, Hankkijan Tapio, Dragon ja Ruso. Vedensidonnaltaan parhaita olivat Ruso, Sport ja Laari. Heikoimpia vedensidonnaltaan olivat Dragon ja Matador. Paras valorimetri oli Sport-, Manu-, Bastian- ja Heta-lajikkeilla. Ekstensogrammi oli pitkä Polkka-, Sport-, Laari- ja Manu-lajikkeilla. Korkea ekstensogrammi oli Bastianilla, Tjalvella, Lujalla ja Hankkijan Ullalla. Suurimmat leivät saatiin Sport- ja Dragon-lajikkeilla sekä pienimmät Mahti- ja Kadett-lajikkeilla.

The baking qualities of winter and spring wheat varieties and new lines were investigated on yield samples from the official variety trials of the Agricultural Research Centre of Finland conducted in the Grain Laboratory of the Finnish Grain Board, now the Plant Production Inspection Centre, in 1988-1994. The baking quality tests were made annually on yield samples from three field experiment sites in southern Finland. This paper describes the baking quality test methods and evaluates and discusses the results of the tests. The baking test data were flour yield, falling number, protein, gluten, Zeleny, water absorption, farinogram and extensigram values. The test baking was evaluated for loaf volume, porosity, and elasticity, and the bread was assigned a score point value. Flour yield was best with the winter wheat varieties Miranowskaja, Hankkijan Ilves and Tjelvar, and poorest with Pitko, although this variety had the highest protein content. The gluten content was highest in Vakka, Pitko and Otso, and the Zeleny value highest in Aura. Water absorption was best in Hankkijan Ilves, Otso and Vakka. The extensigram was long and high in Aura. The loaf volume was biggest with Aura and Pitko, which also gave the best score point value of bread. The best flour yield was obtained with the spring wheat variety Reno, and the poorest with Sport and Matador varieties. The protein content was highest in Sport, Heta, Hankkijan Ulla, Manu and Polkka. Zeleny values were highest in Sport, Manu, Luja, Bastian, Hankkijan Ulla and Satu; they were low in Matador, Hankkijan Tapio, Dragon and Ruso. Water absorption was best in Ruso, Sport and Laari, and poor in Dragon and Matador. The valorimeter value was highest in Sport, Manu, Bastian and Heta. The extensigram was long in Polkka, Sport, Laari and Manu, and high in Bastian, Tjalve, Luja and Hankkijan Ulla. The loaf volume was biggest with Sport and Dragon and smallest with Mahti and Kadett varieties.
Baking quality of wheat cultivars, results of official variety trials in Finland 1988-1994
Keywords: Re; vehnä; syysvehnä; kevätvehnä; lajikkeet; jauhot; viljavalmisteet; leivontaominaisuudet; laatu; wheat; Triticum aestivum; varieties; cultivars; baking quality; loaf volume; extensigram; farinogram; flour yield; gluten; protein; Zeleny