Maidon uudet sovellukset : tutkimusohjelman loppuraportti - Korhonen, Hannu J. T. (toim.); Rantamäki, Pirjo (toim.) (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Maa- ja metsätalousministeriön Maidon uudet sovellutukset (MAIUS) -tutkimusohjelma toteutettiin vuosina 1995-1998. Ohjelman strategisena tavoitteena oli Suomen elintarviketalouden kotimaisen ja ulkomaisen kilpailukyvyn ylläpitäminen ja kehittäminen hyödyntämällä monipuolisesti Suomessa tuotettua maitoa ja sen aineosia. Tutkimusohjelman erityisenä tavoitteena oli löytää maidolle uusia käyttöalueita kehittämällä uusia tuotteita, uusia liikeajatuksia ja uutta liiketoimintaa huomioimalla markkinointinäkökohdat tuotteistamisen yhteydessä. Ohjelman painoaloiksi valittiin seuraavat: maidon alkutuotannon kilpailukyvyn vahvistaminen, heran jatkojalostuksen kehittäminen, maitoon perustuvien erikoistuotteiden kehittäminen ja maitohappobakteerien hyödyntäminen. Yhteensä ohjelmaan kuului 13 hanketta, joista suurin osa vietiin päätökseen ohjelman aikana. Saatuja tutkimustuloksia on julkaistu tieteellisissä sarjoissa ja alan ammattilehdissä sekä seminaareissa ja kongresseissa. Tutkimusohjelmaan osallistuivat Suomen johtavat maitoalan tutkimuslaitokset, yliopistot ja yritykset, joiden välisellä yhteistyöllä oli huomattava vaikutus hankkeiden tulokselliseen toteutumiseen. Myös kotieläinjalostuksen ja maidontuotannon neuvonnan järjestöt osallistuivat eri tavoin ohjelman läpivientiin. MAIUS-ohjelmassa saatiin kaikilla valituilla painoaloilla merkittäviä tieteellisiä tuloksia, joita voidaan hyödyntää tulevaisuudessa koko maitoketjussa ja siten varmistaa maidon ja maitotuotteiden korkean laatutason säilyminen maassamme. Tutkimustulokset lisäävät maidon ravintoarvoa koskevaa tietämystä ja edistävät erityisesti juustoheran ja maitohappobakteerien hyväksikäyttöön liittyvää tuotekehitystä. Tutkimustuloksilla on erityistä merkitystä terveysvaikutteisten elintarvikkeiden kehittämisessä. MAIUS-ohjelmassa saatuja tuloksia voidaan soveltaa pyrittäessä vahvistamaan maidon alkutuotannon ja jalostavan teollisuuden kilpailukykyä sekä edistämään maidon arvostusta ravitsemuksessa.
Keywords: Re; Ko; maito; tutkimus; tuotekehitys