Kukkakauppojen kustannukset ja hinnoittelu - Knaapinen, Petri (Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos, 1997)
Tutkija Petri Knaapisen tutkimuksessa tarkasteltiin liikevaihdoltaan erisuuruisten kukkakauppojen kulurakennetta ja vähittäiskukkakauppojen hinnoittelua. Vähittäiskukkakauppoja verrattiin muihin vähittäiskaupan toimialoihin. Kukkaostot ovat selvästi suurin kustannuserä vähittäiskukkakaupassa, keskimäärin 50-60 % liikevaihdosta. Työstä aiheutuvat kustannukset ovat keskimäärin 20-25 % liikevaihdosta. Vähittäiskukkakauppa on työvoimavaltaista toimintaa, eikä myyntimäärän lisääntyminen vähennä merkittävästi työkustannuksen osuutta kokonaiskustannuksista. Hävikin määrä on keskimäärin 6 %. Määritettäessä vähittäishintaa kukkakauppa-alalla käytetään yleisesti ostohinnan ja hinnoittelukertoimen tuloa. Liikevaihdoltaan suurissa kukkakaupoissa "hinnoittelukertoimet" ovat korkeammat verrattuna liikevaihdoltaan pieniin kukkakauppoihin. Hinnoittelukertoimien eroja voidaan selittää mm. sisäänostohintojen poikkeavuutena. Suuret kukkakaupat voivat käyttää korkeampaa myyntikatekerrointa ja siitä huolimatta päätyä kilpailukykyiseen ulosmyyntihintaan.

Specialised flower shops are very important for the Finnish flower growers. Although most ornamental plants are sold in other types of shops, specialised flower shops are still selling a large part of the domestic production. This study, initiated and financed by the Finnish Glasshouse Growers Association, handles about the costs and pricing in flower shops. The data were collected by a qestionnaire that was mailed to all flower shops in Finland (1705 units). Statistics on the financial statements of retail firms, provided by the Statistics Finland, were used as an additional data. According to the results, the costs of flowers corresponds with 42 % of the annual turnover of the flower shop. Labour is the second biggest cost, some 25 % of the annual turnover. The ownerŽs share of the labour costs decreased as firms annual turnover increases. A multiplier pricing is often used in the flower shops. It refers to a method in which the wholesale price is multiplied by a certain number, the multiplier, in order to obtain the selling price. The bigger the annual turnover, the higher multiplier. This does not necessarily mean that flowers are more expensive in larger shops than in small ones. This is because it is likely that the larger seller, the lower wholesale price. Wastage of cut flowers was about 5 % of the annual turnover, and in other product groups the wastage was between 0,3 and 1,5 %
Operational costs and pricing in flower shops
Maatalouden liiketaloustieteen pro gradu-tutkielma esitettiin Helsingin yliopiston taloustieteen laitoksella, ohjaajana toimi professori Matti Ylätalo.
Keywords: Ma; hinnat; kukkakaupat; puutarhatalous; hinnoittelu; costs; flower shops; horticulturar economics; pricing