Ruislajikkeiden vertailu tavanomaisessa ja luomutuotannossa - Laine, Antti; Niskanen, Markku; Eurola, Merja (MTT, 2004)
Syysruislajikkeita Anna, Amilo, Bor 7068 ja Picasso viljeltiin tavanomaisesti ja luonnonmukaisesti. Parhaiten luonnonmukaiseen vilelyyn soveltuivat sadon suhteen Anna, Picasso ja Bor 7068, joiden sadot olivat noin 70 % tavanomaisesti viljellyn rukiin sadosta. Annan, Amilon ja Picasson talvituhot muodostuivat luonnonmukaisessa viljelyssä merkitsevästi suuremmiksi kuin tavanomaisessa viljelyssä. Pienimmät talvituhot olivat Bor 7068:lla molemmissa viljelyjärjestelmissä. Rukiin pituuteen ei viljelyjärjestelmällä ollut vaikutusta. Luonnonmukaisesti tuotettu ruis lakoutui vähemmän kuin tavanomainen ruis pienemmästä sadosta ja aavistuksen lyhyemmästä korresta johtuen. Lajikkeiden kasvuajoissa ei ollut eroja eri järjestelmien välillä. Keskimääräiset typpi-, fosfori ja kaliumpitoisuudet olivat hieman suurempia luomuviljellyssä rukiissa, kun taas hivenravinteiden (rauta, kupari, mangaani) pitoisuudet olivat suurempia tavanomaisesti viljellyssä rukiissa. Luomuviljellyn rukiin kadmiumpitoisuudet olivat yleisesti yli 20-30 % pienempiä kuin tavanomaisesti viljellyn rukiin.

Anna, Amilo, Bor 7068 and Picasso winter rye varieties were cultivated using conventional and ecological methods. Regarding yield, Anna, Picasso and Bor 7068 were best suited to ecological cultivation. Grain yields were 70% of those using conventional cultivation. The winter damage to Anna, Amilo and Picasso was more severe using ecological cultivation than using conventional cultivation. In both cultivation systems the least winter damage was to Bor 7068. The cultivation methods didn't affect rye stem length. Lodging was less with ecological system than with the conventional cultivation system, as a consequence of lower yield and shorter stems. There were no differences in growing times associated with the two cultivation systems. On average nitrogen, phosphorous and potassium contents of plants were slightly higher with ecological cultivation while with conventional cultivation trace element contents were higher. With ecological cultivation cadmium contents were frequently over 20-30% smaller than with conventional cultivation.
Keywords: Ka; ruis; Secale cereale; luonnonmukainen viljely; tavanomainen viljely; sato; viljely; ominaisuudet; kivennäisaineet; seleeni; kadmium; winter rye; Secale cereale; ecological cultivation; traditional cultivation; yield cultivation property; trace elements; selenium; cadmium