Kasvirasvapohjaisten juomajauheiden soveltuvuus vasikoiden ruokintaan - Huuskonen, Arto; Khalili, Hannele; Nousiainen, Juha; Kiljala, Janne; Joki-Tokola, Erkki (MTT, 2005)
Kokeiden tarkoituksena oli selvittää kahden kasvirasvapohjaisen juomajauheen soveltuvuutta vasikoiden juomarehuksi. Tuloksia verrattiin Startti Instant jauheella (rasvalähteenä sian ihra) saavutettuihin tuloksiin. Tutkimukseen kuului kaksi vasikoiden juottokoetta, jotka suoritettiin MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasemalla Ruukissa. Kasvirasvapohjaiset juomarehut erosivat toisistaan rasvahappokoostumuksensa perusteella. Ensimmäinen kasvirasvapohjaisista juomajauheista oli koostettu palmu-, kookos- ja rypsiöljyistä. Toinen kasvirasvapohjainen jauhe sisälsi puolestaan palmu- ja kookosöljyä. Ruokintakäsittelyt nimettiin juomarehulle annetun nimen perusteella niin, että koekäsittelyiden niminä olivat: kasvirasva 1 (KR1), kasvirasva 2 (KR2) ja Startti Instant (SI) (kontrolliruokinta, rasvalähteenä sian ihra). Juottokausi kesti 8 viikkoa, ja sen jälkeen seurattiin eläinten painonkehitystä kuuden kuukauden ikään saakka. Vasikoiden saaman juomarehun koostumus ei vaikuttanut juottokokeen aikana tilastollisesti merkitsevästi eläinten kasvunopeuteen. Kaikki kokeessa käytetyt juomarehut liukenivat hyvin veteen, eikä niiden käytössä ilmennyt teknisiä ongelmia. Juomarehun kulutus vastasi kaikilla koeruokinnoilla lähes sen suurinta suunniteltua käyttömäärää (2 litraa juomaa 3 kertaa päivässä). Eri koekäsittelyiden väliset erot juottokokeen aikaisessa kuiva-aineen syönneissä eivät muodostuneet tilastollisesti merkitseviksi. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella kasvirasvapohjaisilla Startti-juomarehuilla ja Startti Instant juomarehulla (rasvalähteenä sian ihra) ruokittujen vasikoiden päiväkasvuissa ei ollut eroa. Myöskään seurantakaudella (eläinten ikä 2,5 - 6kk ) eri ruokintaryhmien tuotantotulokset eivät poikenneet toisistaan.
Keywords: Ko; naudanlihantuotanto; vasikat; ruokinta; rehut; juomarehut; rasva