Politiikkasuositus: Hanhipellot ovat toimiva tapa hallita valkoposkihanhien maataloudelle aiheuttamia vahinkoja - Forsman, Jukka; Hiedanpää, Juha; Jokinen, Mikko (Luonnonvarakeskus, 2024)
Suomen kautta muuttavien tiukasti suojeltujen valkoposkihanhien määrä on kasvanut voimakkaasti. Samalla lajin maataloudelle aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet merkittävästi. Valkoposkihanhen nykyisen suojelustatuksen reunaehdoilla lajin aiheuttamia vahinkoja ei voida merkittävästi vähentää. Haittoja ja konfliktia voidaan kuitenkin hallita ja lieventää hanhipeltoja perustamalla, sekä tehostamalla ja kehittämällä uusia hanhien karkotuskeinoja. Kaikkia taloudellisia vahinkoja ei pystytä estämään, joten viljelijöille aiheutuvat taloudelliset vahingot on syytä korvata myös jatkossa.
Keywords: valkoposkihanhi; vahingontorjunta